Un test din saliva pe baza caruia se va putea prevedea la copii si adulti eventualitatea dezvoltarii unor boli grave va fi disponibil si in Romania, a anuntat medicul nutritionist Ligia Alexandrescu marti, intr-o conferinta de presa prilejuita de Ziua mondiala a nutritiei.
Potrivit Agerpres, prof. dr. Chirila Pavel a evidentiat ca Romania se situeaza pe un prim loc in Europa privind cancerul, fiind estimati 480.000 de bolnavi cu cancer. Potrivit acestuia, din cele 480.000 de persoane cu cancer, 150.000 nu s-ar imbolnavi daca ar avea o viata echilibrata.
Prof. dr. Chirila Pavel a mentionat ca cele mai frecvente cazuri de cancer sunt cele de col uterin, plamani si creier, iar o treime din toate aceste forme de boala sunt cauzate de un stil de viata si o alimentatie nesanatoase. Specialistul a precizat faptul ca sunt aproximativ 1.000 de aditivi alimentari, nu toti cancerigeni, dar exista studii despre benzoatul de sodiu si despre aspartam care releva ca acestea ar avea un rol in declansarea cancerului. El a subliniat ca alimentatia care creste aciditatea, e-urile si alimentele rafinate cresc cantitatea de radicali liberi de oxigen toxici in corpul omului si a accentuat ca alimentatia joaca un rol foarte important in sanatatea oamenilor.
La randul sau, Natalia Cucu, specialist in epigeneza, a accentuat faptul ca procesarea alimentelor este periculoasa, influentand sanatatea. Ea a evidentiat importanta alimentatiei inca din perioada reproductiva, pentru ca aceasta poate transmite niste greseli pana la a patra generatie. Potrivit acesteia, 99,9% din gene sunt identice, ceea ce ne diferentiaza unii de altii fiind restul de 0,1%.
Leave a reply