Fundaţia World Vision România, împreună cu compania farmaceutică Merck Sharp and Dohme (MSD) România, demarează un amplu program de reducere a mortalităţii materne din ţara noastră, ca parte a iniţiativei globale MSD for Mothers, cu obiectivul ca nicio mamă să nu mai moară dând viaţă.
Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc astăzi la Camera Deputaţilor, în sala de şedinţe a Comisiei pentru Sănătate şi Familie, sub forma unei dezbateri la care au participat nume de referinţă din Camera Deputaţilor, Senat, Guvern şi instituţii subordonate, Preşedinţie, Ambasada Statelor Unite în România, societăţi profesionale şi specialişti.
Rata mortalităţii materne în România este de peste două ori mai mare față de media UE-27, de trei ori mai mare decât în Slovacia, Slovenia și Bulgaria, de aproape şase ori mai mare decât în Italia și Spania şi de aproape zece ori mai mare decât în Austria şi Polonia².
Programul de reducere a ratei mortalităţii materne în România va fi desfăşurat în următorii 3 ani şi îşi propune să dezvolte un model integrat şi inovativ de servicii de planificare familială, sănătate reproductivă şi asistenţă a gravidelor, în zonele defavorizate din țara noastră. Programul este finanţat din fonduri obţinute de World Vision România ca parte a unui grant global MSD for Mothers, ce se ridică la 500.000 de dolari pentru următorii 3 ani. MSD for Mothers este o inițiativă cu o durată de 10 ani, ce aplică expertiza MSD și experienţa în abordarea provocărilor medicale de la nivel mondial, pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume. Proiectul lansat în România reprezintă una dintre cele mai mari investiţii de CSR ale unei companii farmaceutice din România şi se numără printre cele mai mari investiţii sociale private, din domeniul sănătăţii.
“De peste 25 de ani, World Vision România se străduieşte ca, prin toate programele realizate alături de partenerii săi, să îmbunătăţească viaţa copiilor din mediile cele mai dezavantajate. Ştim deja că o viaţă mai bună pentru copii începe cu o stare bună de sănătate a mamei şi cu respect pentru puterea sa de a da viaţă. De aceea vrem ca prin acest program să ne alăturăm, cu resurse, specialiştilor care veghează la sănătatea mamelor şi să oferim viitoarelor mame, indiferent dacă sunt din mediul rural sau urban, din familii bogate sau sărace, şansa de a se bucura de acest statut privilegiat”, a menţionat Daniela Buzducea, Directorul Executiv al Fundației World Vision România.
“Proiectul “Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”, parte a programului global MSD for Mothers, va face o reală diferenţă pentru româncele din medii vulnerabile şi va contribui, pe termen lung, la atingerea misiunii ambiţioase a proiectului – aceea a nicio mamă să nu mai moară dând viaţă. De asemenea, proiectul se va integra în platforma noastră locală de responsabilitate, ce operează prin 4 piloni, cu accent pe susţinerea comunităţilor şi pe sănătate, eforturile noastre locale vizând poziţiile fruntaşe pe care România le deţine în Uniunea Europeană într-o serie de afecţiuni, inclusiv cancerul de col uterin şi mortalitatea maternă”, a declarat Fabrizio Giombini, Directorul General al MSD România.
Proiectul desfăşurat de World Vision se va adresa unui număr de 15.000 de femei din 30 de comunităţi vulnerabile, din 3 județe – Dolj, Vaslui și Vâlcea, cu obiectivul de a crea un model de succes pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin susținerea accesului la servicii medicale de calitate pentru sarcinile dorite. Intervenţiile din cele 30 de comunităţi – selectate pe baza ratei sărăciei şi a ratei mortalității materne – vor contribui la îmbunătăţirea competenţelelor cadrelor medicale, prin servicii medicale integrate, pre şi post natale.
În acelaşi timp, în proiect vor fi desfăşurate campanii educaţionale, va fi facilitată legătura femeilor cu cadrele medicale şi vor fi folosite, într-un mod inovator şi adaptat acestor comunităţi, diverse soluţii tehnologice. 225 de funizori de servicii medicale din aceste judeţe dar şi primăriile locale vor fi incluşi în proiect, participând la crearea unui model sustenabil de oferire a unor servicii integrate, adaptate nevoilor grupului ţintă. Susţinerea autorităţilor centrale şi locale pentru a livra servicii adaptate femeilor vulnerabile face parte, de asemenea, din proiectul MSD for Mothers Romania.
Acţiuni incluse în proiect:
- Elaborarea și promovarea de cursuri de învățare de la distanţă pentru personalul medical, puse la dispoziție prin intermediul unei platforme online, prin utilizarea infrastructurii digitale existente.
- Facilitarea accesului femeilor la îngrijire maternală, prin crearea de grupuri care să sprijine diseminarea informațiilor și mediatizarea relației dintre personalul medical şi femeile din cadrul grupului vulnerabil. Se utilizează tehnologia de telefonie mobilă pentru a oferi femeilor asistență de planificare familială și asistență prenatală.
- Creşterea capacităţii autorităților locale și centrale de a asigura accesul neîntrerupt al femeilor la servicii integrate de îngrijire maternală și de planificare familială.
- Grupul vizat de proiect include fiecare dintre axele menționate mai sus: medici de familie/ medici de planificare familială, asistente medicale, asistente comunitare, mediatori sanitari pentru populația de etnie romă, moașe, clinici/specialiști în planificare familială și obstetrică și ginecologie, personal din maternități din zonele urbane de proximitate (225 de beneficiari direcți), precum şi cele 15.000 de femei care sunt beneficiari direcți în zonele rurale.
Despre World Vision România
World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World Vision România este o fundație creştină care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În 25 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe.
World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea în comunităţile rurale unde este prezentă desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducera abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Proiectele sale se concentrează pe transformarea comunităţilor şi a membrilor acestora, pentru a realiza o viaţa implinită pentru fiecare copil.
Leave a reply
Leave a reply