Potrivit declaratiei Presedintelui Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADIM) – Viorel Vasile, citat de Mediafax, volumul pietei medicamentelor din Romania este net inferior celor din alte tari europene, iar factorii care influenteaza negativ atat functionarea normala a pietei, cat si accesul pacientilor la medicamente sunt existenta plafoanelor de farmacie si sistemul programelor natioanale de sanatate.

Declaratia fost facuta cu ocazia seminarului „Manifest pentru un sistem sanitar sanatos”, de Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR), Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM), Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR) si Asociatia Retelelor de Farmacii din Romania (ARFR). Acesta a mai spus ca in 2006 piata romanesca de medicamente a fost de 1,5 miliarde euro, de 11 ori mai mica decat cea franceza, iar in ceea ce priveste datoriile neachitate catre farmacii, acestea se ridica la peste 265.000.000 de lei. Datoriile neplatite din 2005 sunt de 76.800.000 de lei.

Datoriile catre spitale au o valoare totala de 178.100.000 de lei. Din acestea, 27.800.000 de lei sunt datorii din 2004, 103.500.000 de lei din 2005 si 46.800.000 din 2006. Au fost facute o serie de propuneri care, in viziunea celor patru organizatii profesionale pot sa conduca la o reasezare moderna si eficienta a sistemului sanitar romanesc:

  • incurajarea consumului de medicamente generice,ieftine
  • economii de 27 la suta la Fondul de Asigurari de Sanatate pe segmentul bolilor cronice
  • cresterea numarului de bolnavi cronici tratati
  • eliminarea licitatiilor de adaos comercial al farmaciei la unele boli cronice
  • cresterea accesibilitatii pacientilor la medicamente, prin sustinerea farmaciilor rurale
  • cresterea calitatii distributiei de medicamente.

Datorita structurii actuale a sistemului de sanatate si a intarzierilor de plata de peste doi ani a unor medicamente furnizate populatiei, distribuitorii si farmacistii au preluat, in limita posibilului, toate disfunctionalitatile sistemului, aflandu-se momentan intr-o situatie financiara dificila. Participantii au solicitat Guvernului sa adopte o pozitie neutra fata de companiile farmaceutice prin achitarea sumelor datorate, cu scopul stabilizarii sistemului sanitar. In prezent, in Romania exista aproximativ 4.800 de farmacii. Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, doar 30 la suta dintre ele sunt la sat, adica in jur de 1.200 si care, trebuie sa acopere 45 la suta din populatia Romaniei.

Leave a reply