Cu ocazia Zilei Internationale de Lupta Impotriva Cancerului, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a organizat o dezbatere cu tema âProvocarile Sistemului Oncologic din Romania in 2014â, in cadrul careia a atras atentia asupra necesitatii ca pacientii diagnosticati cu afectiuni maligne sa poata primi tratamentele de care au nevoie, la timp si personalizate profilului lor oncologic.
In contextul reactualizarii a listei medicamentelor compensate, presedintele FABC, Cezar Irimia, a semnalat faptul ca noile molecule oncologice care au primit aprobarea Comisiilor de Specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii se adreseaza unor tipuri de cancer fara prea multe optiuni terapeutice pana acum: melanomul metastatic, adenocarcinomul gastric, cancerul pulmonar etc. Totodata, a subliniat ca este necesara o actualizare periodica â trimestriala, a listelor de medicamente gratuite si compensate necesitatii, âastfel incat sa nu se mai inregistreze sincope de genul celei din prezentâ.âPotrivit studiului âImpactul medicamentelor compensate in Romania 2008-2013â, realizat la sfarsitul anului trecut de Local American Working Group (LAWG), bugetul pe care Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) il aloca actualizarii listei variaza de la 217 milioane de lei, in primul an de compensare, la 487 milioane, in al treilea an. Inseamna 2,3, respectiv 5,2% din bugetul FNUASS alocat medicamentelor in 2013. Este putin, daca ne gandim cat de mari vor fi beneficiile pentru pacienti! Cate vieti am pierdut din cauza amanarii, timp de sase ani, a reactualizarii listei de medicamente compensate? De acum, zeci de mii de vieti vor fi castigateâ, a precizat presedintele FABC.
In cadrul dezbaterii, Cezar Irimia a mentionat si faptul ca, in prezent, pe langa sincopele legate de disponibilitatea medicamentelor, se inregistreaza o lipsa acuta a echipamentelor de radioterapie precum si a serviciilor de consiliere psihologica pentru pacientii cu cancer, in spitale.
In acest sens, presedintelui CNAS, Cristian Busoi, a declarat ca numarul de aparate de radioterapie si al specialistilor care lucreaza cu acestea este unul insuficient in unitatile medicale din Romania.
âNu avem indeajuns de multe aparate de radioterapie si, din pacate, nu avem nici specialisti indeajuns de multi in ceea ce priveste manuirea acestor aparate. Dintre aparatele existente, cel putin in spitalele de stat, foarte multe dintre ele sunt vechi si nu mai pot face fata cu eficienta si cu calitate si siguranta pentru pacient, pentru tratament. In multe dintre spitalele din Romania si chiar si in cele din unele centre universitare aparatele sunt depasiteâ, a afirmat Cristian Busoi in cadrul dezbaterii.
Potrivit celui mai recent raport al Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului – GLOBOCAN 2012, in Romania apar anual 78.800 noi cazuri de cancer, in crestere cu aproape 4.000 de cazuri de la ultimul raport, din 2008. Prevalenta pe ultimii 5 ani (numarul total de pacienti) este de 178.400 de cazuri. Cancerul de plamani este cel mai frecvent tip de cancer in tara noastra, urmat de cancerul colorectal, de san, de prostata si de col uterin. Leave a reply
Leave a reply