Media de vârsta a pacienţilor care sunt diagnosticaţi cu mielom multiplu este tot mai scăzută în ultimii ani. Statististicile internaţionale arată că această boală apare mai frecvent la persoanele de vârsta a doua, peste 60 de ani, dar în România, cel puţin, specialiştii constată cu îngrijorare un prag de vârsta tot mai mic, între 30 şi 40 de ani.
Mielomul multiplu este o boală a sângelui cauzată de o dereglare a funcţiei normale a măduvei osoase, care poate conduce la afectarea puternică a imunităţii, distrugeri localizate ale oaselor (în special a oaselor lungi şi vertebrelor) şi la alte modificări. Deşi poate fi asimptomatic, cel mai frecvent simptom în mielomul multiplu este durerea osoasă, un simptom atât de banal şi frecvent întâlnit cu precădere la populaţia vârstnică.
Fiind pe al doilea loc, ca frecvenţă, între boalile maligne ale măduvei oaselor, diagnosticarea mielomului multiplu în fază incipientă poate reprezenta adăugarea de ani de viaţă pentru pacienţi.
Programul de e-learning este condus de către Dl. Profesor Daniel Coriu, medic primar hematolog, doctor în ştiinţe medicale şi director al Centrul de Hematologie şi Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni ca principal autor, alături de o echipă de medici primari (formatori) în medicina de familie compusă din Dr. Daciana Toma şi Dr. Marina Pircalabu.
“Este o boală în care diagnosticul presupune cunoştinţe, fler, perseverenţă, deoarece nu are o simptomatologie clară. Mi-aş dori ca toţi medicii de familie să fie familiarizaţi cu această patologie şi cu formele moderne de tratament disponibile în România cu rezultate excelente!”, a afirmat Prof. Dr. Daniel Coriu.
“Sunt dornic să primesc întrebări de la confraţi şi voi răspunde în detaliu pentru a lămuri toate aspectele bolii” mai adauga acesta.
Un proiect al Societăţii Naţionale de Medicină Familiei, cursul online “Mielomul multiplu”, creditat cu 6 puncte EMC este disponibil GRATUIT pe platforma www.FormareMedicala.ro pentru medicii de familie din România, dar şi pentru medicii hematologi şi internişti.
“Am mare încredere că în urma parcurgerii acestui curs, colegii mei îşi vor împrospăta informaţiile asupra acestei boli relativ rară şi că vor suspiciona, depista şi monitoriza mai uşor această maladie împreună cu medicii hematologi care tratează mielomul multiplu. La elaborarea cursului online s-a lucrat cu mult entuziasm şi aşteptăm cât mai mulţi absolvenţi!”, declară şi Dr. Rodica Tanasescu, Preşedinte SNMF.
Leave a reply
Leave a reply