Ministerul Sanatatii se afla in faza de stabilire a pachetului bazal de servicii, in conformitate cu acordul pe care tara noastra l-a incheiat cu organismele internationale.
Revizuirea listei de medicamente compensate si gratuite si reducerea duratei medii de spitalizare sunt primele recomandari pe care le fac expertii Institutul britanic NICE, care au realizat pentru Ministerul Sanatatii, un raport de evaluare sistemului sanitar.
Redimensionarea pachetului de servicii de bazÄ are drept scop, potrivit autoritÄÅ£ilor sanitare, raÅ£ionalizarea consumului de medicamente pentru eliminarea anomaliilor existente în sistemul de decontare, precum Åi creÅterea accesibilitÄÅ£ii pacienÅ£ilor la aceste servicii.
Pentru recomandÄrile din prima categorie, înaintate de raportul NICE, Ministerul SÄnÄtÄÅ£ii a promovat deja în dezbatere proiecte de acte normative referitoare la revizuirea Listei de medicamente compensate Åi gratuite.
Pentru o Å£arÄ cu resurse limitate Åi care ocupÄ locuri fruntaÅe la mortalitatea din diverse cauze, mÄsura este salutarÄ deoarece mÄreÅte accesibilitatea pacienÅ£ilor la medicamente care Åi-au dovedit eficienÅ£a în timp, precum atorvastatina originalÄ.
Spre exemplu, ce mai vândutÄ statinÄ din lume, Sortis, produsÄ de compania Pfizer, este acum mult mai accesibilÄ pacienÅ£ilor cu dislipidemie din România. Pentru acest medicament, nivelul coplÄÅ£ii pe care trebuie sÄ o suporte pacientul este de mai puÅ£in de 1 leu/zi pentru cele mai folosite doze.
În condiÅ£iile în care România ocupÄ locul trei în lume la mortalitatea din cauze cardiovasculare, iar cele mai noi recomandÄri ale ghidului ESC de management al pacienÅ£ilor dislipidemici recomandÄ prescrierea de primÄ intenÅ£ie a statinelor potente precum Sortis, scÄderea nivelului coplÄÅ£i nu poate fi decât în beneficiul pacientului.
Leave a reply
Leave a reply