Rezultatele „Studiului pilot privind expunerea la agresiune a medicilor din Bucuresti” au fost facute publice de catre Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) impreuna cu Fundatia CMMB.
Potrivit acestei cercetari, 86% din persoanele chestionate au fost expuse in cel putin o circumstanta la agresiune verbala, iar 10,2% s-au confruntat cu incidente de agresiune fizica; 58.9 % dintre medicii care au fost agresati, respectiv 50% din totalul participantilor la cercetare, au declarat ca agresiunile verbale, fizice sau de alta natura produse in timpul exercitarii profesiei le-au afectat sanatatea, calitatea vietii sau activitatea.
Prof. Dr. Ioan Lascar, presedintele CMMB si al Fundatiei CMMB considera ca numarul de cazuri violente inregistrat oficial este mai mic decat cel real, iar absenta sanctiunilor pentru autori sporeste nemultumirea angajatilor din spitale.
,,Pozitia noastra este ferma: o politica de „toleranta zero” fata de agresiune si violenta la locul de munca este singurul remediu” a tinut sa precizeze Prof. Dr. Ioan Lascar, presedintele CMMB.
Absenta politicilor de raportare a fost asociata unor cote mai mici de violenta fizica si abuz verbal. Odata cu expunerea repetata apare si un stres legat de iminenta pericolului de atac cu consecinte pe termen lung. Cresterea numarului dar si severitatea incidentelor fac ca unii profesionisti din sanatate sa sufere de tulburari cauzate de stresul post-traumatic.
,,In tara noastra a masura impactul actelor de agresiune la adresa lucratorilor din sanatate reprezinta o provocare, data fiind lipsa unor informatii oficiale disponibile opiniei publice, dar si absenta unui sistem de monitorizare (de preferat in timp real) si chiar reticentei victimelor de a raporta un incident in anumite situatii. Nici cazurile de agresiune, nici consecintele acestora asupra personalului medical nu au fost inregistrate sistematic si nu exista mecanisme unitare de raportare sau proceduri scrise pentru a manageria acest tip de incidente”, a afirmat Georgeta Ionescu, Directorul Fundatiei Colegiului Medicilor din Bucuresti.
Majoritatea medicilor care au fost victime ale violentei la locul de munca nu a depus un raport oficial al evenimentului pentru a semnala violenta fizica sau abuzul verbal.
Studiul pilot de cercetare privind expunerea la agresiune in exercitarea profesiei se bazeaza pe raspunsuri furnizate prin intermediul unui chestionar de opinie constand in 23 de intrebari. Chestionarele autoadministrate au fost difuzate si ulterior colectate cu sprijinul administratiei a 21 de spitale si Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (din cele 850 de exemplare distribuite la 40 de spitale). S-au returnat si prelucrat 541 chestionare completate de medici, reprezentand 39 specialitati medicale.
Principalele REZULTATE ale studiului:
- 85% dintre participanti s-au confruntat cu agresiuni verbale iar 2 % cu agresiuni fizice, in timp ce 14.2% din toti cei intervievati considera ca nu au avut asemenea incidente.
- 48 % dintre cei care au fost victime ale violentei la locul de munca nu au depus un raport oficial al evenimentului pentru a semnala violenta fizica sau abuzul verbal.
- Doar 47.3% dintre cei care au consemnat ca au fost agresati fizic (in total declarand 176 agresiuni fizice) s-au adresat politiei.
- Cresterea numarului de incidente, frecventa dar si severitatea impactului, fac ca unii profesionisti de ingrijire a sanatatii sa sufere de simptome date de stres si epuizare (8 %), si in anumite cazuri de tulburari datorate unui stres post-traumatic (2.9 %)…
- 9% dintre cei 460 care au fost agresati respectiv 50% dintre respondenti declara ca agresiunile verbale, fizice sau de alta natura produse in timpul exercitarii profesiei le-au afectat sanatatea, calitatea vietii sau activitatea.
- 7% apreciaza ca violenta a avut un impact negativ asupra familiei si asupra calitatii vietii lor.
- 4% dintre participantii la studiu efectueaza timp suplimentar de lucru, intre una si 32 ore saptamanal, cu o medie de 7.95 ore saptamanal.
In Bucuresti sunt inregistrati cca. 14.500 medici: din care 68% femei, 32% barbati. Studiul integral poate fi descarcat on-line si de pe pagina de web a Fundatiei.
Leave a reply
Leave a reply