In acest an, Ziua Mondiala a Diabetului va fi marcata in Romania in perioada 12-14 noiembrie. Sub motoul “Controleaza-ti diabetul”, evenimentul este organizat de Asociatia Romana de Educatie in Diabet si Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
In Romania, diabetul afecteaza peste 1 milion de oameni, aproximativ 2.800 de copii sunt bolnavi de diabet, dar si mai multi risca sa dezvolte aceasta afectiune din cauza stilului de viata nesanatos. Potrivit studiilor realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, peste 60% din oamenii din intreaga lume duc o viata sedentara.
Desi, diabetul scade speranta de viata in medie cu 5-10 ani si este una dintre cauzele majore de moarte prematura, oamenii nu constientizeaza aceasta amenintare. Sedentarismul, alimentatia nesanatoasa, obezitatea, stresul, adaugate mostenirii genetice, sunt principalii factori de risc pentru aparitia diabetului.
Potrivit presedintelui Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof. univ. dr. Maria Mota, prin organizarea unui asemenea eveniment se doreste informarea si educarea cu privire la importanta preventiei diabetului si imbunatatirea vietii persoanelor cu diabet. Totodata, Ziua Mondială a Diabetului va fi marcata de o serie de actiuni la nivel local, precum testarea gratuita a glicemiei si a hemoglobinei glicolizate, marsul biciclistilor voluntari “Sanatate pe doua roti. Impreuna impotriva diabetului”, iluminarea cladirii Prefecturii in albastru si lansarea a sute de lampadare. Evenimentele organizate in aceasta perioada au ca scop informarea si educarea cu privire la importanta preventiei diabetului si cunoasterea factorilor de risc care determina aparitia bolii, precum si imbunatatirea vietii persoanelor cu diabet.
“Un mesaj pe care doresc sa il transmit clar tuturor oamenilor este ca trebuie sa luptam impotriva diabetului, boala care afecteaza din ce in ce mai multe persoane, atat la nivel national, cat si la nivel mondial. Speram ca toate activitatile pe care le vom desfasura in cadrul Zilei Mondiale a Diabetului vor indemna la constientizarea acestei probleme si vor determina atat persoanele cu diabet, cat si autoritatile cu responsabilitate in domeniu sa controleze eficient aceasta afectiune”, a declarat prof. univ. dr. Maria Mota.

Leave a reply