Forma de prezentare: 25 mg, 50 mg si 100 mg comprimate filmate Substanta activa: sitagliptin Grupa farma-coterapeutica: inhibitor DDP-4 Codul ATC: A10BH01

Compozitia calitativa si cantitativa: Fiecare comprimat contine fosfat de sitagliptin monohidrat, echivalent cu 25 mg, 50 mg si, respectiv, 100 mg sitagliptin.

Indicatii terapeutice: Sitagliptin este indicat la pacientii cu diabet zaharat tip 2 pentru:

  • imbunatatirea controlului glicemic, in asociere cu metformin, cand dieta si exercitiul fizic plus metforminul nu realizeaza un control glicemic adecvat.
  • imbunatatirea controlului glicemic, in asociere cu o sulfoniluree, cand dieta si exercitiul fizic plus sulfonilureea in monoterapie la doza maxi ma tolerata nu realizeaza un control glicemic adecvat si cand metforminul nu poate fi utilizat datorita contraindicatiilor sau intolerantei
  • imbunatatirea controlului glicemic, in asociere cu o sulfoniluree si metformin, cand dieta si exercitiul fizic plus terapia duala cu aceste medicamente nu realizeaza un control glicemic adecvat.
  • pacientii cu diabet zaharat tip 2 la care este adecvata folosirea agonistilor PPARγ (de exem plutiazolidindiona), Tesavel este indicat in asociere cu agonisti PPARγ cand dieta si exercitiul fizic plus agonistii PPARγ in monoterapie nu realizeaza un control glicemic adecvat.

Doza de Tesavel (Januvia/Xelevia) este de 100 mg, o data pe zi. Se mentine doza de metformin sau de agonist PPARγ, iar sitagliptin se administreaza concomitent. In cazul in care este omisa o doza, aceasta trebuie administrata imediat dupa ce pacientul isi aminteste.

Mecanism de actiune: Sitagliptin face parte dintr-o clasa de medicamente antihiperglicemiante orale, denumita inhibitori ai dipeptidil peptidazei 4 (DDP-4). Ameliorarea controlului glicemic observata cu acest medicament poate fi mediata prin cresterea valorilor hormonilor endogeni activi. Hormonii endogeni, care includ peptidul 1 glucagon-like (PGL-1) si peptidul insulinotrop dependent de glucoza (PIG), sunt eliberati din intestin pe tot parcursul zilei, iar concentratiile lor cresc ca raspuns la ingestia de alimente. Acesti hormoni fac parte dintr-un sistem endogen implicat in reglarea fiziologica a homeostaziei glucozei.

Cand concentratiile glucozei in sange sunt normale sau crescute, PGL-1 si PIG cresc sinteza si eliberarea insulinei din celulele beta pancreatice, prin cai de semnalizare intracelulara care implica AMP-ul ciclic. Tratamentul cu PGL-1 sau cu inhibitori ai DPP-4 pe modele animale de diabet zaharat tip 2 a demonstrat imbunatatirea raspunsului celulelor beta la glucoza si stimularea biosintezei si eliberarii insulinei. In cazul unor concentratii mai mari de insulina, preluarea glucozei in tesuturi este crescuta. In plus, PGL-1 reduce secretia de glucagon din celulele alfa pancreatice. Concentratiile reduse de glucagon, impreuna cu concentratiile mai mari de insulina, duc la o productie hepatica mai redusa de glucoza, determinand scaderea glicemiei. Cand concentratiile glucozei in sange sunt mici, nu se observa stimularea eliberarii de insulina si supresia secretiei de glucagon de catre PGL-1. PGL-1 nu afecteaza raspunsul normal al glucagonu-lui la hipoglicemie.

Activitatea PGL-1 si PIG este limitata de enzima DPP-4, care hidrolizeaza rapid hormonii endogeni in metaboliti inactivi. Sitagliptin impiedica hidroliza hormonilor endogeni de catre DPP-4, crescand astfel concentratiile plasmatice ale formelor active de PGL-1 si PIG. Prin cresterea valorilor hormonilor endogeni activi, sitagliptin creste eliberarea de insulina si scade valorile de glucagon, intr-un mod dependent de glucoza. La pacientii cu diabet zaharat tip 2 cu hiperglicemie, aceste modificari ale valorilor insulinei si glucagonului determina scaderea hemoglobinei A1c (HbA1c) si scaderea glicemiei a jeun si postprandiale. Desi sitagliptin este un inhibitor potent si selectiv al enzimei DPP-4, acesta nu inhiba enzimele inrudite DPP-8 sau DPP-9. Inhibarea DPP-8 sau DPP-9, dar nu si a DPP-4, se asociaza cu toxicitate in modelele animale preclinice si cu alterarea functiei imune in vitro.

Autorizare: Produsul a fost autorizat prin procedura centralizata de catre EMEA si, urmare a deciziei Comisiei Europene, are autorizatie de punere pe piata valida pe intreg teritoriul UE.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata: Merck Sharp & Dohme Ltd., Marea Britanie.

Leave a reply