Romania va inregistra o crestere de 17% a cheltuielilor directe si indirecte necesare tratarii pacientelor cu fracturi osteoporotice, de la 468 milioane de euro in 2010 la 537 milioane de euro in 2025, conform unui raport realizat de The International Osteoporosis Foundation (IOF) in colaborare cu European Federation of Pharmaceutical Industry Associations (EFPIA).
Potrivit raportului recent publicat, costurile directe se ridica la 129 milioane de euro pentru 2010 si 151 milioane de euro pentru 2025 si includ tratamentul medicamentos al fracturilor, care reprezinta doar 5% din costurile totale. Diferenta fata de costurile o reprezinta costurile aferente numarului de ani activi de viata pierduti din cauza dizabilitatii (QALY â Quality Adjusted Life Years). Costurile mai mari sunt consecinta cresterii numarului de fracturi de fragilitate de la 94.000 in 2010 la 110.000 in 2025 si a celor de sold de la 14.000 la 17.000.Potrivit specialistilor, in Romania, numarul de femei si barbati de peste 50 ani, cu risc crescut de fractura este de apoximativ un milion, din care in prezent sunt tratati cel mult 20%.
âIn prezent clasele de medicatie existente reduc incidenta fracturilor la jumatate, un procent bun, dar care totusi nu ne da voie sa ignoram faptul ca se afla in asteptare pe lista medicamentelor compensate terapii inovatoare, care au eficacitate mai mare si un mecanism de actiune mai apropiat de patogenia bolii si biomecanica fracturilor. Cresc astfel sansele de a se reduce numarul fracturilor cauzate de osteoporoza, creste implicit calitatea vietii pacientilor si numarul de ani activi pe masura ce costurile alocate de stat pentru boala pot inregistra scaderi.
Osteoporoza are un impact major nu doar asupra calitatii vietii pacientilor, ci si asupra bugetului statului cu atat mai mult cu cat este o boala dificil de controlat unde preventia nu inseamna impiedicarea aparitiei bolii ci reducerea considerabila a numarului de complicatii asociate acesteia. Osteoporoza nu este reversibila fiind o boala ce implica alterari profunde ale microarhitecturii osoase. In schimb se pot preveni fracturile, iar acest lucru se realizeaza in mod semnificativ prin tratament medicamentosâ, a declarat conf. dr. Daniel Grigorie, presedintele Societatii Romane de Osteoporoza si Boli Musculosheletice.
In acest context, Oana Martha Igrisan, director de comunicare, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), subliniaza faptul ca pe lista medicamentelor compensate, care nu a mai fost actualizata de 6 ani, sunt 15 terapii in asteptare pentru tratarea afectiunilor reumatologice. âNu doar pacientii au nevoie de aceste terapii pentru imbunatatirea calitatii vietii lor, ci si statul datorita reducerii cheltuielilor atat de mari pentru tratarea afectiunii si a complicatiilor. Fiecare fractura osteoporotica are, in primul rand un impact social puternic asupra pacientului influentand calitatea vietii acestuia nu doar in perioada de recuperare ci si ulterior, pe parcursul vietii. De asemenea, are un impact puternic asupra bugetului statului. Pentru multe dintre bolile reumatologice situatia este aceeasiâ, a explicat Oana Martha Igrisan. Leave a reply
Leave a reply