Comisia Europeana a aprobat utilizarea Tarceva (erlotinib) ca tratament de prima linie in cazul pacientilor cu o forma distincta de cancer bronho-pulmonar non-microcelular (NSCLC) in Europa.
Aceasta aprobare permite utilizarea Tarceva in monoterapie de prima linie pentru pacientii diagnosticati cu cancer bronho-pulmonar non-microcelular (NSCLC) avansat care prezinta mutatii activatoare de EGFR (receptorul factorului de crestere epidermal).

Tumorile care prezinta aceste mutatii sunt receptive la Tarceva si tratamentul cu acest medicament a triplat numarul de pacienti la care s-a dovedit eficient pentru reducerea tumorii (rata de raspuns). De asemenea, s-a demonstrat ca produsul aproape a dublat perioada de timp in care pacientii au trait fara ca boala lor sa se agraveze, in comparatie cu chimioterapia. Tarceva este deja aprobat in Europa pentru utilizare in cancerul bronho-pulmonar non-microcelular avansat sau metastatic, indiferent de statutul mutatiei activatoare EGFR, ca tratament de intretinere la pacientii cu boala stabila, imediat dupa ciclul initial de chimioterapie sau atunci cand boala a progresat in urma a cel putin unui ciclu de chimioterapie.

Potrivit comunicatului de presa, cancerul pulmonar este principala cauza de deces prin cancer la nivel mondial. Se estimeaza ca 10%-30% dintre pacientii cu bronho-pulmonar non-microcelular prezinta mutatii activatoare EGFR.

Roche Molecular Systems, o divizie a Roche Diagnostics, are in dezvoltare un test de diagnostic, Cobas EGFR Mutation Test, pentru a identifica pacientii care prezinta acest tip de mutatii. Avizul Comisie Europene pentru acest test este asteptat in a doua jumatate a anului 2011.

Leave a reply