Medicii de familie reclama "nivelul infim de finantare" a asistentei medicale primare si solicita fonduri suficiente pentru 2010, care sa poata asigura functionarea cabinetelor de medicina familiei, fara a fi pusa in pericol furnizarea de servicii medicale populatiei.
Cabinetele cele mai expuse sa puna lacat la usa din pricina subfinantarii sunt cele cu 1.000-1.200 de pacienti, a declarat vicepresdintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, dr. Dorin Gabor. "Acestea reprezinta cam 30% din totalul cabinetelor", a mai spus dr. Gabor.
"Ar trebui ca, anul acesta, finantarea asistentei medicale primare din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) sa depaseasca 1.600 de milioane de lei, adica in jur de 10 procente din actualul FNUASS, dar optim ar fi 12%, adica 1.860 mil. lei", se precizeaza intr-un comunicat remis marti de Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si Societatea Nationala de Medicina Familiei/Medicina Generala (SNMF).
Medicii de familie semnaleaza "imensa discrepanta" dintre importanta asistentei medicale primare, declarata si de catre toate oficialitatile romanesti, si realitatea importantei acordate, reflectata prin nivelul infim de finantare a acesteia. Cseke Attila, a declarat recent ca: 'Nu mi se pare in regula ca in Romania sa cheltuim peste 46% din Fondul National de Asigurari de Sanatate pentru servicii medicale acordate in unitatile spitalicesti, in timp ce pentru medicina de familie sa alocam doar 5,8%. Aici trebuie reasezat sistemul'", se mai arata in comunicat.
In prezent, Ministerul Sanatatii si consiliile locale aloca pentru functionarea unui cabinet de medicina scolara minimum 10.700 lei/luna, pe cand unui cabinet de medicina de familie i se aloca, in medie, 8.077 lei, subliniaza cele doua asociatii profesionale.
Societatea Academica Romana, in raportul din noiembrie 2009, subliniaza ca, in prezent, Romania are cel mai mic buget alocat sanatatii din ultimii 10 ani, comparabil cu cel alocat de cele mai sarace tari din lume si cu cel mai mare dezechilibru de finantare – spital versus medicina primara, din Uniunea Europeana, inclusiv cu cel mai mic procent alocat medicinei primare din Uniune.
Leave a reply
Leave a reply