Un workshop organizat pe teme de oncologie a scos la iveala date sumbre privind statisticile bolilor maligne. In anul 2004, primele locuri in „topul” neoplaziilor in Romania erau ocupate de cancerul pulmonar, cancerul de colon, cancerul mamar, de prostata, gastric.
In Romania, la fiecare ora, doi pacienti sunt diagnosticati cu cancer colorectal. Conform unor date furnizate de Institutul Oncologic Bucuresti varsta la care apare cel mai frecvent aceasta neoplazie este in jur de 70 de ani. Factorii de risc in cancerul colorectal sunt: dieta bogata in grasimi, polipii intestinali, bolile inflamatorii intestinale, factorii genetici, fumatul, antecedentele personale sau familiale de cancer de san, uterin, ovarian. Din pacate nu exista markeri tumorali specifici cancerului colorectal care sa aiba semnificatie diagnostica. Studii recente sugereaza ca sigmoidoscopia o data la 10 ani reduce considerabil mortalitatea prin acest tip de neoplazie.
In ceea ce priveste cancerul mamar, in fiecare an, in Romania, sunt diagnosticare in jur de 6.000 de femei cu aceasta maladie. Incidenta cancerului de san a crescut lent, dar continuu in ultimele decade. Una din zece femei va dezvolta pe parcursul vietii o tumora mamara maligna.
Mamografia de screening reduce mortalitatea cu 25-30% la femeile de 50 de ani si cu 18% la femeile peste 40 de ani. Previne aparitia metastazelor prin diagnostic si tratament precoce. Societatea Americana de Cancer recomanda mamografie anuala peste varsta de 40 de ani si, in cazul celor cu antecedente heredocolaterale, mamografie anuala cu 5 ani inainte de varsta celei mai tinere rude care a fost diagnosticata cu cancer de san.
Leave a reply
Leave a reply