Prof. Dr. Romulus Timar este noul Președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Diabetolog cu 34 de ani de experiență medicală, prof. dr. Romulus Timar este decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timişoara, având 25 de ani de activitate didactică universitară.
Platforma program propusă de prof. dr. Romulus Timar pentru dezvoltarea Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice este centrată pe: Dezvoltare durabilă – Educație – Colaborare – Diabet 360˚. SOCIETATEA ROMÂNĂ DE DIABET, NUTRIȚIE ȘI BOLI METABOLICE – O NOUĂ PERSPECTIVĂ!
Odată cu preluarea mandatului, prof. dr. Romulus Timar își propune ca activitatea Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice să reflecte o colaborare mult mai strânsă între medicii diabetologi, între diabetolog şi persoana cu diabet, între medicii diabetologi şi celelalte specialităţi medicale implicate în managementul diabetului zaharat. Această colaborare trebuie să asigure o activitate eficientă în problematica diabetului, în privința educației, a prevenţiei, în stabilirea diagnosticului precoce şi într-un tratament eficient, conform ghidurilor aplicabile la nivel internaţional. Toate acestea trebuie să conducă la o calitate a vieţii cât mai bună a persoanelor cu diabet.
În contextul în care Federația Internațională de Diabet (IDF) a lansat tema din acest an a Zilei Mondiale a Diabetului ca fiind „Familia și Diabetul”, prof. dr. Romulus Timar consideră că: „Tema abordată pentru 2018-2019 de IDF arată că diabetul privește nu doar persoana cu diabet sau medicul, ci privește fiecare familie din cauza incidenței și problematicii acestei afecțiuni. Eu traduc această temă și printr-o abordare 360˚ pe care trebuie să o avem în diabet”.
Printre proiectele aflate pe agenda noii conduceri a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice se regăsesc:
- facilitarea accesului la tratamentul cu infuzie continuă de insulină prin intermediul pompelor de insulină, precum și la monitorizare continuă a glicemiei în vederea îmbunătățirea îngrijirii și calității vieții persoanelor cu diabet;
- elaborarea de ghiduri pentru gestionarea diabetului, dislipidemiilor și a altor boli metabolice adaptate situației din România și în acord cu recomandările internaționale;
- în ceea ce privește cercetarea, lansarea unei serii de concursuri pentru programe științifice adresate tinerilor medici având ca partener științific Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice;
- implicarea Societății în educarea medicală continuă a membrilor săi, a reprezentanților specialităților conexe, dar și sprijinirea dezvoltării pe arii tematice a tinerilor diabetologi prin organizarea de cursuri tematice;
- o prioritare științifică este și dezvoltarea publicației Jurnalul Român de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Conform IDF1, la nivel mondial:
- peste 425 milioane de persoane trăiesc în prezent cu diabet zaharat. Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt reprezentate de diabetul de tip 2, care este în mare măsură prevenit prin activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă și echilibrată și promovarea unui mediu sănătos de viață. Familia se consideră că joacă un rol cheie în prevenție prin oferirea educației, a resurselor şi mediului pentru un stil de viață sănătos.
- Una din două persoane care trăiesc în prezent cu diabet zaharat de tip 2 este nediagnosticată. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a preveni complicațiile diabetului și a obține rezultate. Toate familiile sunt potențial afectate de diabet și astfel conștientizarea semnelor, simptomelor și factorilor de risc pentru toate tipurile de diabet este vitală pentru a ajuta la detectarea precoce a diabetului.
- Diabetul poate fi costisitor pentru individ și pentru familie. În multe țări, costul injectării de insulină și monitorizarea zilnică pot consuma până la jumătate din venitul mediu disponibil al unei familii, iar accesul regulat la medicamentele esențiale pentru diabet nu este la îndemâna oricui.
- Mai puțin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programe de educație pentru diabet. Sprijinul familiei în tratamentul diabetului zaharat s-a dovedit a avea un efect substanțial în îmbunătățirea rezultatelor de sănătate pentru persoanele cu diabet zaharat. Prin urmare, este important ca educația și sprijinul pentru diabet să fie accesibile tuturor persoanelor cu diabet zaharat și familiilor acestora, pentru a reduce impactul emoțional al bolii, ce poate conduce la o calitate slabă a vieții.
Leave a reply