MedLife aduce in premiera, pe piata serviciilor medicale din Romania, o noua metoda utilizata la gravide in screeningul de prim trimestru. Procedura indica gradul de risc de sindrom Down, precum si alte anomalii cromozomiale.
Potrivit comunicatului de presa, pana in acest moment in Romania, screeningul prenatal utiliza o metoda care presupunea efectuarea unor investigatii invazive: amniocenteza sau biopsia de trofoblast. Spre deosebire de metoda traditionala, noul test, care utilizeaza software-ul Astraia si analizorul Brahms-Kryptor, s-a dovedit a fi mult mai eficient ca screening in depistarea anomaliilor fetale.
Acesta presupune recoltarea unei probe de sange matern pentru masurarea nivelului seric al celor doi produsi placentari (fractia libera a Ã-hCG si PAPP-A) si realizarea unei ecografii la 11-13 saptamani si 6 zile de sarcina prin care se masoara spatiul clar din regiunea posterioara a gatului fetal (translucenta nucala), se examineaza osul nazal si osul maxilar fetal, se evalueaza fluxul sangvin prin valva tricuspida a cordului fetal si in ductul venos 8, toate aceste elemente ecografice putand fi markeri ai anomaliior cromozomiale si in special al trisomiei 21 – sindrom Down. Rezultatele testarii se elibereaza in maxim 24 de ore.
âPrin intermediul acestei metode venim in sprijinul tuturor femeilor insarcinate, dar in special a celor cu varsta de peste 35 de ani, care anterior necesitau, in numar majoritar, o procedura traumatizanta si cu risc ridicat de avort pentru a putea indentifica daca fatul are anumite malformatii congenitale. Astfel, noua metoda de screening reduce substantial numarul de gravide care au nevoie de un test invaziv, la sub 3%, si in acelasi timp creste rata de detectie a sindromului Down si a celorlalte anomalii cromozomiale de la mai putin de 50% la peste 95%â, a declarat Dr. Dragos Albu, Coordonatorul Centrului de Medicina Materno Fetala si Reproducere Umana, din cadrul MedLife.
Leave a reply