Descentralizarea spitalelor va introduce sanatatea pe agenda politica a urmatoarei campanii electorale, sustine Ministrul Sanatatii.“Sanatatea n-a constituit o miza in dezbaterea politica, in campaniile electorale, niciodata in 20 de ani. Insa sunt sigur ca acest lucru se va intampla peste doi ani, pentru ca spitalul este accesat de foarte multi cetateni si impactul in comunitate este cel mai mare”, declara Ministrul Sanatatii, Cseke Atilla, intr-un interviu video acordat Forum Invest in preambulul Forumului International “SANATATE 2010”, la care va participa saptamana urmatoare, pe 28 septembrie.
“Cei care vor intelege importanta serviciilor spitalicesti si se vor implica vor avea de castigat inclusiv pe plan politic sau electoral, in timp ce altii care pornesc mai greu sau nu inteleg acesta importanta s-ar putea sa ramana in urma. Un alt avantaj, care se va vedea la alegerile locale din 2012, este acela ca sanatatea poate constitui un subiect foarte important in dezbaterea electorala, pentru ca cetatenii vor avea pana atunci niste asteptari legitime ca autoritatile locale sa ofere solutii”, spune Ministrul Sanatatii. Interviul video integral cu Ministrul Cseke Atilla pe www.foruminvest.ro –  sectiunea Forum Invest Dialogues.
In perioada 27 – 28 septembrie, principalii actori ai sistemului de sanatate romanesc – Ministrul Sanatatii, principalele autoritati din sistem, presedintii celor mai puternice companii private si asociatii profesionale, impreuna cu invitati internationali de prestigiu – fostul Ministru austriac al Sanatatii – Maria Rauch Kallat, Vicepresedintele French Health Economics Society – Paul Garassus, Piotr GERBER Membru in Comitetul Director, Asociatia Spitalelor Private din Polonia, Mike BAXTER – Director Adjunct in cadrul Government Health Directorates din Scotia, Luciano CALENTI – Membru Fondator al Generic Pharmaceutical Industry Association (SUA) participa la cea de-a 5-a editie a Forumului International “SANATATE 2010”, organizat de Forum Invest, la Athenee Palace Hilton Bucuresti.
Subiectele supuse dezbaterii sunt: experiente europene in reformarea sistemului de sanatate, sustinerea sistemului de sanatate din surse extrabugetare, subfinantare si suprareglementare in industria farmaceutica, constrangeri financiare si nevoi publice in sistemul de sanatate, descentralizarea spitalelor.

Leave a reply