Astazi a fost lansat Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, singura institutie din Romania specializata in cercetarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman.
Proiectul, o initiativa ce apartine unor reprezentanti ai mediilor universitare, medicale si de cercetare, are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman, prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in randul comunitatii medicale si a publicului larg.
“Suntem deja familiarizati cu nevoia de informare permanenta in randul comunitatii medicale si a publicului larg, in special in ceea ce priveste efectele componentelor dietei zilnice asupra organismului uman. In acelasi timp, suntem la curent cu nevoia de finantare in domeniul cercetarii de la noi din tara. De asemenea, identificarea exacta a obiectului de studiu a avut la baza o atenta analiza a tipurilor de alimente si bauturi preferate de romani care, prin frecventa consumului, au efecte asupra organismului. Astfel, prezenta in alimentatia omului de mii de ani, berea se afla aproape zilnic pe mesele multor romani. Putin supusa studiului stiintific la noi in tara, suntem convinsi ca va constitui un obiect de studiu extrem de ofertant pentru cercetatorii romani”, a declarat dr. Corina – Aurelia Zugravu, presedinte si membru fondator al Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie din Romania a fost creat avand drept model centrul de informare Cerveza y Salud din Spania, institutie cu traditie de peste un deceniu. In cadrul centrului din Spania, specialistii au realizat un studiu care a analizat relatia dintre consumul moderat de bere, factorii de risc cardiovascular, obiceiurile alimentare si activitatea fizica. In urma studiului s-a observat ca persoanele care au afirmat ca beau o cantitate moderata de bere consuma mai multe proteine si carbohidrati (incluzand fibre) fata de cei care nu beau deloc bere, in timp ce consumul de grasimi ramane acelasi in ambele cazuri. De asemenea, organismul persoanelor care consuma bere a prezentat cantitati mai semnificative de acid folic, vitamine B, E si D, precum fier si calciu, in masura in care berea este bogata in aceste componente.
Incepand cu acest an, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie va pune la dispozitia celor care vor intruni conditiile de eligibilitate doua burse de cercetare avand ca obiect de studiu berea. Bursele vor putea fi accesate de catre studenti in ani terminali, masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi. Informatiile referitoare la acordarea burselor vor aparea pe site-ul centrului www.beresanatatenutritie.ro, la sectiunea “Burse de cercetare”.b

Leave a reply