Aproape 90% dintre romani isi doresc o institutie sau o structura care sa verifice contractele pentru medicamentele si consumabilele din sistemul sanitar, arata concluziile unui sondaj de opinie privind perceptia asupra coruptiei si calitatii serviciilor din sistemul de sanatate din Romania.
Aceleasi date arata ca, aproximativ 30 % dintre persoanele intervievate au oferit, in ultimul an, bani sau atentii unor cadre medicale din sistemul public de sanatate, ponderea acestora fiind semnificativ mai ridicata in Bucuresti (47%).
Sondajul releva ca factorii principali care favorizeaza aparitia coruptiei sunt, pe langa achizitii, lipsa de integritate a personalului din serviciile de sanatate, subfinatarea sistemului, incompetenta personalului din conducere, precum si legislatia neclara referitoare la modul de decontare a serviciilor medicale efectuate de privati din fonduri publice si inexistanta masurilor de sanctionare a personalului corupt.
Slaba finantare a sistemului sanitar este considerata de 86% dintre romani ca fiind un aspect cu importanta mai ridicata decat incompetenta personalului de conducere (80%).
In ceea ce priveste tipul serviciilor medicale la care au apelat romanii in ultimul an, statisticile arata ca doar 10% au optat majoritar sau exclusiv pentru cele private, in timp ce 48% au ales serviciile medicale de stat. O treime dintre romani au apelat doar la serviciile medicale de stat.
Proportia celor care au apelat la serviciile medicale private este considerabil mai ridicat in Bucuresti (20%) si in cadrul segmentului de populatie cu un venit pe gospodarie de peste 3.000 de lei.
Principala motivatie pentru utilizarea serviciilor medicale de stat o reprezinta lipsa banilor necesari pentru consultatiile in clinici private (47%), urmat de increderea in competenta medicilor din clinicile de stat (21%).

Pe de alta parte, principala motivatie pentru utilizarea serviciilor medicale private este faptul ca la clinicile private se beneficiaza de servicii medicale mai bune (25%), urmat de increderea mai mare in competenta medicilor de la aceste clinici (18%).
68% dintre persoanele chestionate au declarat ca sunt de acord sa aloce o parte a sumelor platite pentru asigurarile de sanatate pentru a beneficia de servicii medicale private.
De asemenea, peste 30% dintre persoanele care au fost spitalizate de-a lungul vietii spun ca au fost nevoite sa apeleze la resurse proprii pentru a-si asigura medicamentele si instrumentele necesare pe perioada spitalizarii.

Sondajul de opinie a fost realizat de CSOP, in intervalul 23 – 31 iulie, pe un esantion de 1.149 de persoane. (NewsIn)

Leave a reply