Romania ocupa locul 29 din 33 de tari europene in ceea ce priveste accesul la terapii de ultima generatie, conform ultimelor date ale Platformei Europene de Scleroza Multipla, cuprinse in Barometrul de analiza a situatiei pacientilor cu scleroza multipla.
Potrivit specialistilor, programul national pe scleroza multipla asigura acces la terapie doar pentru 25% dintre pacienti, restul pacientilor fiind nevoiti sa astepte de multe ori peste un an pentru a beneficia de tratament.âDin cauza restrictiilor bugetare ale programului, sunt foarte multi pacienti care nu pot beneficia de tratamentul adecvat stadiului de boala, intrucat costul mediu decontat prin Programul national de scleroza multipla este mai mic decat costul medicamentului cel mai ieftin utilizat in tratamentul pacientilor (de exemplu, costul tratamentului anual cu Interferon beta-1b â cel mai ieftin produs – este de 43.200 de lei vs 42.000 de lei alocati prin program). In acest timp, boala are o evolutie galopanta, iar handicapul este din ce in ce mai sever.
Pe de alta parte, terapiile de ultima generatie, la care au deja acces ceilalti pacienti ai Uniunii Europene, nu sunt incluse pe lista medicamentelor compensate, care nu a mai fost actualizata cu medicamente noi in ultimii cinci ani. In scleroza multipla, timpul este un factor decisiv. Netratata, boala poate aduce, in decurs de cativa ani, pacientul in scaun cu rotile. Pacientii cu scleroza multipla au nevoie de tratament imediatâ, a declarat Rozalina Lapadatu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA).
Pentru solutionarea situatiei pacientilor cu scleroza multipla aflati pe listele de asteptare, APAA propune autoritatilor ca programul national de scleroza multipla din Romania sa devina prioritate, bugetul alocat programului sa creasca in concordonata cu costurile reale de tratament ale pacientilor, tratamentele pentru scleroza multipla sa fie achizitionate prin procedura centralizata, de catre Ministerul Sanatatii, pentru o mai buna gestionare a fondurilor.
âLipsa accesului la tratament a pacientilor cu scleroza multipla implica costuri sociale si economice foarte mari pentru intreaga societate. Desi tratamentul pentru un pacient poate parea scump â intre 10.000 si 20.000 de euro/an, este de mai fapt mai ieftin decat daca nu tratam acesti pacienti. Fara tratament, un pacient cu scleroza multipla devine o persoana inactiva din punct de vedere profesional si social, care nu mai produce bunuri si servicii pentru societate. In lipsa tratamentului, statul ajunge sa plateasca pacientilor cu scleroza multipla pensie, medicatie, insotitor. Costurile se multiplica astfel exponential. Tratata la timp insa, scleroza multipla este o afectiune care, conform ghidurilor internationale si nationale, permite reintegrarea pacientilor in activitatile sociale, boala putand fi stopata in evolutieâ, a adaugat Rozalina Lapadatu. Leave a reply
Leave a reply