Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, sub egida Comisiei de Sanatate din cadrul Camerei Deputatilor, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a organizat, la 10 octombrie, o dezbatere referitoare la hepatita C, la care au participat numerosi specialisti si reprezentanti ai asociatiilor de pacienti.
In cadrul intalnirii, specialistii au discutat despre initierea unui plan de actiune pentru solutionarea problemei hepatitei C in Romania. Planul de actiune vizeaza inceperea unui program national de diagnosticare, genotipare si tratare, precum si facilitatea accesului pacientilor la terapia de ultima generatie, vitala pentru majoritatea bolnavilor cu hepatita C din Romania, in special acei bolnavi care nu au raspuns la tratamentul standard si care nu au nici o alternativa de tratament in acest moment.
Potrivit datelor prezentate la eveniment, Romania se afla pe locul cinci in Europa din punct de vedere al numarului estimat de persoane cu hepatita C. Conform ultimelor studii, numarul persoanelor cu infectie virala C este de aproximativ 650.000. Aceasta cifra oficiala include si numarul celor care nu au fost diagnosticati si traiesc cu virusul, punandu-si in pericol atat propria viata, cat si pe cea a celor din jur.
De asemenea, studiile arata ca, pana in anul 2030, numarul de cazuri de ciroza hepatica si cancer hepatic din Romania se va dubla. Potrivit specialistilor, Romania nu dispune in momentul de fata de un program de screening la nivel national care sa ajute la diagnosticarea persoanelor infectate cu VHC si la inceperea tratamentului intr-un timp cat mai scurt.
âComunitatea academica, gastroenterologii si specialistii in boli infectioase cu preocupari in domeniul hepatitei virale, sunt solidari in mesajul ca tripla terapie este optiunea optima pentru pacientii nostriâ, a declarat Lucian Negreanu, medic primar gastroenterolog, presedinte al Comisiei de Aprobare a Terapiei Antivirale din cadrul CNAS.
Date fiind cifrele din ce in ce mai alarmante cu privire la bolnavii de hepatita C din Romania si accesul din ce in ce mai dificil la tratament, Asociatia Europeana pentru Pacientii cu Afectiuni Hepatice (The European Liver Patients Association â ELPA) solicita Guvernului Romaniei sa creeze o comisie de experti care sa dezvolte strategii pentru rezolvarea celor mai presante probleme care au legatura cu aceasta boala.
Leave a reply