Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) din Romania, au informat ca pacientii romani au cea mai mica rata de compensare a medicamentelor din Europa, doar 59%, in vreme ce media in statele europene este de 81%.
Aceasta a fost una din temele abordate cu ocazia Zilei Europene a Pacientilor, in cadrul Forumului National al Asociatiilor de Pacienti, organizat in perioada 11-13 martie de COPAC, in parteneriat cu Colegiul Medicilor din Romania.
Asociatiile de pacienti au declarat ca aproximativ 10% dintre pacienti au renuntat la tratament din cauza masurilor luate de autoritati in 2010.
Potrivit acestora, in Romania exista cel mai mare timp de asteptare pentru intrarea pe lista de medicamente compensate a medicamentelor inovatoare, aproximativ 1200 zile, in vreme ce in Europa cea mai mare rata de asteptare este in Belgia, de doar 403 zile.
„Avem valori mari ale ratelor de mortalitate sub varsta de 65 de ani pentru cauze care pot fi evitate prin masuri eficiente: boala cardiaca ischemica, cancerul de san, cancerului de col. Romania inregistreaza cea mai mare rata de mortalitate prin cancer din Europa”, au declarat reprezentantii COPAC.
Printre problemele semnalate de asociatiile de pacienti se mai numara lipsa tratamentului curent, lipsa serviciilor necesare, listele de asteptare, lipsa prevenirii si screeningului, saracia si zonele defavorizate, educatia scazuta a pacientilor, lipsa medicilor din multe zone, lipsa controlului banilor in Sistemul de Sanatate, plafoanele impuse de CNAS, procedurile birocratice greoaie sau sistemul sanitar politizat.
Leave a reply