Potrivit Biroului de presa al Ministerului Sanatatii Publice,Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii Publice, a fost desemnat coordonatorul Comitetului pentru coordonarea interinstitutionala a actiunilor de prevenire si de reducere a efectelor caniculei.

Acesta are misiunea de a asigura cadrul general si imbunatatirea comunicarii si parteneriatului interinstitutional la nivel central si local in vederea cresterii capacitatii de raspuns a institutiilor in situatii de canicula.

Cadrul general al Planului national anticanicula a fost elaborat impreuna cu expertii francezi si prevede ca fiecare institutie in parte sa-si delimiteze atributiile in cazul diferitelor niveluri de alerta meteorologica.

La prima reuniune a Comitetului interinstitutional, ministrul Eugen Nicolaescu a prezentat reperele generale si directiile de actiune ale Planului national anticanicula. Fiecare institutie implicata in actiunea de limitare a efectelor caniculei va elabora capitolul ce ii revine, conform domeniului de activitate.

Repere generale:

– delimitarea responsabilitatilor institutiilor implicate, in functie de nivelul de alerta;

– elaborarea unei organigrame functionale;

– delimitarea actiunilor intreprinse de fiecare institutie;

– incadrarea actiunilor in timp;

-elaborarea de proceduri de interventie la fiecare nivel (fise).

Directii de actiune:

– identificarea grupurilor vulnerabile si a situatiilor de risc si pregatirea de masuri specifice (ex. plan de management al caniculei pentru: institutii pentru varstnici, persoane singure/bolnave aflate la domiciliu, gestionarea deceselor)

– comunicarea (difuzarea de recomandari generale si specifice catre populatie

A. Organizarea unui sistem de supraveghere sanitara

– inregistrarea morbiditatii specifice (la nivelul serviciilor 112, la nivelul unitatilor de primiri urgente din spitale)

-asigurarea de zone climatizate (spatii de odihna in locuri publice, climatizare in spitale, climatizare specifica in Sali de operatii)

-supravegherea mortalitatii

-definirea circuitului informatiei

B. Organizarea spitalelor

C. Comunicare coordonata

D. Asigurarea legaturii operative cu Administratia Nationala de Meteorologie

E. Evaluarea episodului de canicula recent incheiat si imbunatatirea capacitatii de management pe baza experientei acumulate (ce a functionat, ce nu a functionat, cauzele disfunctionalitatilor si masuri corective, diseminarea concluziilor, evaluarea impactului valului de caldura).

Leave a reply