Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a prezentat public rezultatele raportului de audit cu privire la campania de vaccinare anti-HPV. Ministerul Sanatatii a achizitionat, cu 23 milioane de euro, 110.000 de vaccinuri impreuna cu cele doua rapeluri aferente.
Concluziile raportului de audit sunt:
⢠Din totalul de eleve de clasa a IV-a, au fost vaccinate cu prima doza numai 2.615, adica 2,57% din cohorta eligibila
⢠Dozele de vaccin neutilizate se afla in custodia Directiilor de Sanatate Publica Judetene
⢠Principala problema a nereusitei campaniei a fost lipsa informarii populatiei, in special a parintilor si a medicilor
⢠Nu a existat o scrisoare de informare metodologica adresata medicilor care urmau sa administreze vaccinul
⢠A fost introdusa, pentru prima data in sanatatea publica, notiunea de"refuz informat", care a cauzat neincrederea familiilor elevelor ce trebuiau vaccinate.
"Derularea ineficienta a acestei campanii poate avea efecte nedorite pe termen mediu si lung, atat in planul gestionarii eficiente a bugetului de stat, dar mai ales in plan medical, prin compromiterea ideii de vaccinare in general, cu efecte grave asupra sanatatii populatiei pe termen lung"a declarat Bazac.
Desi Romania are o rata a mortalitatii prin cancer de col uterin de 6 ori mai mare decat media europeana, situandu-se pe primul loc la acest indicator, 80% din populatia feminina nu a beneficiat de screening pentru cancerul de col uterin. "Una dintre principalele probleme ale programului consta in faptul ca nu si-a propus sa amelioreze in nici un fel situatia actuala. In Romania exista un potental de aproximativ 30.000 de femei pe care aceasta campanie nu le ajuta practic cu nimic ", a comentat Bazac. Programul de vaccinare trebuie sa fie complementar programului de screening, care consta in depistarea precoce a leziunilor de col prin examen citologic – Babes-Papanicolau. Ministrul Sanatatii a transmis o invitatie companiilor furnizoare de vaccin HPV, in vederea rediscutarii contractului si a dispus constituirea unei comisii de specialisti pentru renegocierea contractului.
In urma discutiilor cu cele doua companii, Ministerul Sanatatii isi propune:
⢠lansarea unui program de screening la nivel national pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin
⢠demararea impreuna cu industria farmaceutica, a unei ample campanii nationale de informare cu privire la vaccinarea anti-HPV
⢠instruirea temeinica a personalului cu atributii specifice in campania de vaccinareamanarea livrarilor la o data stabilita de comun acord prin introducerea unei noi strategii si responsabilizarea sociala a producatorilor
⢠reluarea vaccinarii numai dupa evaluarea rezultatelor campaniei de informare.
Leave a reply