Mai multe organizatii neguvernamentale si asociatii profesionale de medici au marcat la 12 noiembrie Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Pneumoniei prin demararea unei campanii de informare, de crestere a constientizarii parintilor cu privire la riscurile bolilor pneumococice si de strangere de semnaturi pentru introducerea vaccinului pneumococic in programul national de imunizare.
“In cadrul campaniei, mii de parinti au semnat deja petitia pentru introducerea, incepand din 2013, a vaccinului pneumococic in calendarul de imunizari gratuite oferite de stat.
Potrivit specialistilor, pneumonia ucide anual peste 1,3 milioane de copii din intreaga lume, provocand 18% din cazurile de mortalitate infantila. In Romania, 1 din 5 copii cu varsta pana intr-un an care ajung la medicul de familie sau in spital sufera de o boala potential pneumococica, in timp ce rezistenta pneumococului la antibiotic este in crestere.
“Din nefericire, Romania detine un loc fruntas in ceea ce priveste mortalitatea infantila, cu o rata de 9,79 la 1.000 de nou-nascuti, mai mult decat dublu fata de media europeana. Aproximativ o patrime din cazurile de deces se produc din cauza bolilor aparatului respirator, principala cauza fiind bolile cu localizare pulmonara, adica pneumoniile. In calitate de medic, recomand cu tarie vaccinarea copiilor, lucru care ar reduce cu 50% rata mortalitatii infantile prin bolile pneumococice, chiar din primul an de vaccinare”, a afirmat dr. Doina Plesca, vicepresedintele Sectiei de Pneumologie Pediatrica din cadrul Societatii Romane de Pneumologie.

Leave a reply