Ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu, a participat la intalnirea de lucru a Asociatiei Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania – AUMFR care a avut loc la Cluj, la sfarsitul saptamanii trecute.
Au fost prezenti membrii AUMFR: Prof. Dr. Florian Popa – Rectorul UMF "Carol Davila" Bucuresti, Prof. Dr. Constantin Ciuce – Rectorul UMF "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca, Prof. Dr. Adrian Saftoiu – Rectorul UMF Craiova, Prof. Dr. Vasile Astarastoae – Rectorul UMF "Gr.T. Popa" Iasi, Prof. Dr. Constantin Copotoiu – Rectorul UMF Targu-Mures si Prof. Dr. Stefan Dragulescu – Rectorul UMF "Victor Babes" Timisoara, carora li s-a alaturat si Presedintele UMF "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca, Prof. Dr. Marius Bojita.
In cadrul intalnirii au fost abordate cateva teme de interes national:
– examenul de admitere in Universitatile de Medicina si Farmacie
– inscrierea studentilor intr-un registru matricol national unic si modificarea taxelor de studii pentru studentii straini
– aspecte privind rezidentiatul
– initierea de proiecte comune
Rectorii prezenti la Cluj au luat o pozitie clara fata de practica eliberarii unor diplome false de catre unele facultati si universitati de medicina din Romania, practica incriminata in presa incepand din 1997: "Dezavuam practicile ilegale si imorale de eliberare a unor diplome false in orice domeniu de activitate si, cu atat mai mult intr-o profesie care are ca si preocupare viata oamenilor. Din pacate, cu toate ca din informatiile existente rezulta ca au fost identificate o serie de persoane implicate in aceste fraude, organele abilitate si/sau justitia nu si-au facut pana la capat datoria, astfel incat nimeni nu a fost declarat vinovat. Fara vinovati, consecintele se repercuteaza asupra institutiilor de invatamant medical in care functioneaza cei incriminati, aducand deservicii majore tuturor universitatilor de medicina din Romania, precum si credibilitatii invatamantului superior medical pe plan national si international.
AUMFR refuza sa sacrifice prestigiul scolii romanesti de medicina si dreptul absolventilor sai la sanse egale in ceea ce priveste recunoasterea diplomelor si practicarea profesiei in spatiul european, pentru interesul personal al indivizilor implicati in comiterea acestor ilegalitati. Cerem institutiilor abilitate sa-si deruleze sau, dupa caz, sa-si reia anchetele pentru identificarea vinovatilor, iar justitiei sa-si faca datoria.
Solidari cu Universitatile de Medicina, care si-au creat cu truda prestigiul afectat de interese meschine, cerem, de asemenea, comisiilor de etica si Senatelor universitatilor sa-i excluda din invatamant pe cei implicati in eliberarea diplomelor false."
In ceea ce priveste inmatricularea studentilor, doamna ministru Ecaterina Andronescu i-a asigurat pe membrii Asociatiei Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania ca se vor bucura de sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii pentru crearea unui registru national care sa asigure transparenta si credibilitate.
Leave a reply
Leave a reply