La finalizarea evaluarii medicamentelor antidiabetice care contin pioglitazona si a riscului de cancer de vezica urinara, Comitetul EMA pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) a confirmat ca acestea raman o optiune terapeutica valabila pentru anumiti pacienti cu diabet de tip 2 dar si ca exista un risc usor crescut de cancer de vezica urinara la pacientii care iau aceste medicamente.
Cu toate acestea, riscul usor crescut ar putea fi redus printr-o selectie si excludere adecvata a pacientilor, care sa includa si obligatia de evaluare periodica a eficacitatii si sigurantei tratamentului individual pentru fiecare pacient.
Medicilor care prescriu pioglitazona li se recomanda sa nu utilizeze aceste medicamente la pacienti care sufera in prezent sau au antecedente de cancer de vezica urinara sau la pacienti cu hematurie macroscopica neinvestigata.

Inaintea initierii tratamentului cu pioglitazona, trebuie evaluati factorii de risc pentru cancerul de vezica urinara. Raportul beneficiu/risc trebuie evaluat cu grija din perspectiva riscurilor aferente varstei, atat inaintea initierii cat si in timpul tratamentului la varstnici. Medicii care prescriu pioglitazona trebuie sa evalueze tratamentul pacientilor cu pioglitazona dupa trei pana la sase luni si in mod regulat ulterior, astfel incat sa se asigure ca numai pacientii care beneficiaza suficient de aceasta continua sa o ia.
CHMP a concluzionat ca datele puse recent la dispozitie de studii epidemiologice (studiul de tip cohorta Kaiser Permanente Northern California, studiul francez de tip cohorta CNAMTS, studiul caz-control GPRD) indica un risc usor crescut (risc relativ intre 1.12-1.33) de cancer de vezica urinara la pacientii diabetici tratati cu pioglitazona, indeosebi la pacientii tratati pe perioadele cele mai indelungate si cu dozele cumulative cele mai mari.

Leave a reply