In cadrul recentei conferintei de presa de la Hotel Intercontinental a fost prezentat Rapotul Pan-European asupra impactului Hepatitei C in Europa, prezentat de prof. dr. Uwe Siebert, de la Universitatea de Stiinte Medicale, Informatica si Tehnologie Medicala din Austria.
Punctul de plecare al acestui raport este constatare sumbra: hepatita C ucide anual de doua ori mai multi oameni decat infectia HIV/SIDA.
Realizat in 22 de state, raportul a relevat faptul ca, in fiecare an, in Europa mor 86.000 de persoane din cauza hepatitei C, cea care este „responsabila” intr-un procent de 35% de cazurile de ciroza si 33% pentru cazurile de cancer hepatic.
Potrivit datelor prezentate in raport, hepatita C a devenit o serioasa problema de sanatate publica in Europa. Lipsa de informatii exacte si sigure legate de acesta boala, inaintarea in varsta a persoanelor expuse factorilor de risc, dar si evolutia in timp a bolii, duc la cresterea intr-un ritm alert a numarului de decese cauzate de hepatita C.
Raportul propune o serie de masuri:
-coordonarea eforturilor de standardizare a monitorizarii hepatitei C la nivel national si european
-politici sanitare coerente, sustinute de programe de screening si diagnosticare precoce, ca si cresterea accesibilitatii la tratamentul antiviral
-acces egal al pacientilor la tratament medical de sanatate
Raportul a fost prezentat in premiera la Bucuresti, in contextul actiunilor pe care le organizeaza Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului – ARSF in fiecare an cu ocazia zilei de 1 octombrie, Ziua Internationala de lupta impotriva hepatitei.
Cu acesta ocazie, ASRF si Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie – SRGH, au anuntat startul celei de a doua parti a Campaniei nationale de educare, informare si preventie a Hepatitei C – Afla de C!
„Dorinta noastra este ca in cea de-a doua parte a Campaniei Afla de C sa indemnam cat mai multi oameni sa ia parte la programului MSP de verificare a starii de sanatate a populatiei si sa mearga sa se testeze! Oamenii trebuie sa inteleaga ca efectuarea testului pentru virusului hepatic C poate reprezenta detectarea la timp a bolii” a spus prof.dr. Mihai Voiculescu, presedintele ARSF.
A doua etapa a campaniei va cuprinde tiparirea si distribuirea de materiale informative in spitale, cabinete medicale si universitati, mentinerea liniei telefonice gratuite ââ¬â 0800 883 000, cu informatii despre cel mai apropiat loc unde cei care doresc se pot adresa pentru testare si diagnostic complet.
Leave a reply
Leave a reply