Piata farmaceutica a crescut in primul trimestru din acest an cu 17,6%, in lei, si cu 22%, in euro, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile mentinerii constante a vanzarilor cantitative, se arata in cel mai recent raport al Cegedim.
„Acest lucru inseamna ca mai putini oameni reusesc sa se trateze mai scump”, a precizat Petru Craciun, director general Cegedim Romania, in cadrul unui eveniment de presa.
In ceea ce priveste cheltuielile pentru Sanatate, ca pondere din PIB, la nivelul anului 2009, Romania aloca cu 2,2 puncte procentuale mai putin decat Turcia si cu 4,8 puncte mai putin decat media europeana.
Referitor la cheltuielile per capita (2007), Romania depaseste doar Albania, fiind sub Bulgaria si Macedonia.
La capitolul consum de medicamente per capita, ne situam pe penultimul loc in Europa, inaintea Bulgariei.
Dan Zaharescu, director executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, a atras atentia asupra faptului ca bugetul Sanatatii pentru 2010 acopera doar jumatate din cheltuielile care sunt de asteptat sa se faca in acest an.
Industria farmaceutica este supusa unor presiuni continue, ceea ce a condus la intrarea in insolventa a 1.400 de farmacii si intrarea in faliment a altor 500 de unitati farmaceutice.
“In Romania, exportul paralel de medicamente s-a triplat in fiecare din ultimii trei ani, ajungand la 10% din piata farmaceutica totala. Toti distribuitorii recurg la comertul paralel, in special cu generice, care sunt o sursa buna de cash. Fenomenul a fost cauzat de restrictiile impuse idustriei farmaceutice de catre autoritatile nationale”, a adaugat Dan Zaharescu.
Leave a reply
Leave a reply