Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si Colegiul Medicilor din Romania trag un nou semnal de alarma cu ocazia Zilei Europene a Drepturilor Pacientilor, marcata la nivel european in fiecare an, in data de 18 aprilie.
Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor a definit 14 drepturi fundamentale ale acestora, preluate partial de catre legislatia romaneasca.

Potrivit declaratiilor COPAC, toate aceste drepturi sunt incalcate in Romania, iar autoritatile responsabile ignora acest fapt cu buna stiinta.
Pacientii europeni au dreptul la masuri preventive. In Romania nici macar nu se mai vorbeste despre preventie, iar despre programe in acest sens nici nu mai poate fi vorba.

Fiecare individ are dreptul la servicii de sanatate, acces egal, fara discriminari. In Romania, pacientii sunt purtati pe drumuri si alungati din spitale. Pacientii cu cancer, HIV/SIDA, hepatita sunt din nou in situatia de a-si intrerupe tratamentele pentru ca nu mai exista fonduri. Pacientii cu hemofilie ajung persoane cu handicap din cauza lipsei factorului coagulant.
Dreptul la alegere libera exista doar pe hartie, in realitate pacientii nu au dreptul sa aleaga, existand limite economice si norme impuse de CNAS care incalca acest drept.
Respectul intimitatii si confidentialitatea nu sunt respectate, Ministrul Sanatatii arata fotografiile pacientilor in conferinte de presa.
“Sistemul sanitar din Romania este intr-o situatie fara precedent. Pacientii romani nu mai au in prezent nici un drept. Multi dintre noi, pacientii cronici, nu mai avem unde ne trata pentru ca multe spitale au fost inchise. Nu avem tratament pe programele nationale din cauza lipsei banilor”, a declarat Cezar Irimia, Presedinte COPAC.
COPAC impreuna cu Federatia Sindicatelor Democratice ale Medicilor “Dr. Ioan Cantacuzino” s-au adresat printr-un memoriu Comisarului European pe Sanatate, John Dalli, semnaland situatia din Romania.

“Ne adresam pe aceasta cale pentru a semnala situatia fara precedent in care a ajuns sistemul sanitar din Romania si sa solicitam sprijinul si interventia in directia cresterii accesului la sanatate al pacientilor din Romania, care sunt pacienti ai Uniunii Europene. Va rugam sa ne sprijiniti si sa realizati oficial o evaluare a sistemului de sanatate din Romania si sa construiti un sistem de monitorizare special pentru Romania, la fel ca sistemul de monitorizare existent in domeniul justitiei. Consideram ca numai in acest fel se poate remedia sistemul de sanatate, numai in acest fel medicii din Romania vor mai putea sa practice medicina aici, numai in acest mod pacientii vor fi in centru sistemului de sanatate si masurile care se vor lua vor tine cont de nevoile lor. Consideram ca pacientii din Romania sunt cetateni ai Uniunii Europene si au dreptul la servicii de sanatate cel putin la un nivel de baza”, se arata in memoriul mentionat.

Leave a reply