Conferinta Nationala de Medicina Familiei, organizata de catre Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti – Ilfov la finele lunii martie, a avut ca tema generala ” Medicul de familie – Consilier pentru sanatate”.
Conferinta Nationala de Medicina Familiei, organizata de catre Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti – Ilfov la finele lunii martie, a avut ca tema generala ” Medicul de familie – Consilier pentru sanatate”.
La intalnirea cu presa, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti – Ilfov, dr. Rodica Tanasescu, a anuntat ca unul dintre obiectivele acestei conferinte este realizarea unui „pact apolitic pentru oamenii politici”, astfel incat, „proiectele ce vizeaza sanatatea populatiei si munca medicilor sa nu fie bulversate de interesele politice.”
„Dorim proiecte de sanatate pe termen lung, cu finantare multianuala, care sa ne garanteze ca munca noastra nu se va risipi” a mai spus dr. Tanasescu.
Tematica manifestarii a abordat teme precum „Solutii practice de supravietuire dupa implementarea SIUI”, „Sanatatea mintala. Suferinte cronice ale adultului si varstnicului „, „Inima – victima stilului de viata”.
FONDURI ALOCATE MEDICINEI PRIMARE DE LA INCHEIEREA PRIMELOR CONTRACTE CU CASA DE ASIGURARI DE SANATATE:
- in anul 1999: 140,9 milioane de lei
- in anul 2004: 350.482.000 lei
- in anul 2005: 453.677.000 lei (cu 29 la suta mai mult fata de 2004)
- in anul 2006 a fost o noua crestere de 1,8 la suta, fiind alocate 462,035 milioane de lei
- in 2007 – 681.013.000 lei (cu 47,4 la suta mai mult fata de 2006)
- 2008 – 1.362.000.000 lei, ceea ce inseamna o crestere cu 216 la suta
Se preconizeaza ca in 2009 ponderea finantarii asistentei primare sa ajunga la 15 % din totalul fondurilor alocate sistemului sanitar.
Cuvantul de deschidere al conferintei l-a avut Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, care a apreciat ca daca ministrul sanatatii a „reusit ceva in domeniul asistentei primare, acesta a fost posibil mai ales prin intelegerea si efortul echipei pe care si-a format-o, o echipa de peste 11.000 de medici de familie.
Nicolaescu a mai precizat ca „reforma sistemului sanitar, prima din ultimii 30 de ani, a schimbat practic filozofia de abordare a acestui domeniu.”
Noua filozofie adoptata de reforma sistemului sanitar a dezvoltat doua alte directii esentiale – schimbarea principiului de alocare a banilor si, mai ales, schimbarea viziunii despre rolul medicinei primare. In discursul sau, ministrul s-a referit si la faptul ca ani de zile medicii de familie au dat trimiteri catre specialisti si au rescris retetele compensate recomandate de acestia, catalogand acesta situatie drept „o postura nedreapta pentru o parte dintre practicantii celei mai nobile meserii.”
VALOAREA PUNCTULUI PER CAPITA:
- in 2004 – 1,28 lei
- in 2007 – 2,69 lei
- in 2008, valoarea punctului per capita estimat va fi de peste 4,65 lei, dar prin regularizare anuala va depasi pragul de 5 lei.
Ponderea fondurilor in medicina primara este de 80 la suta per capita si 20 la suta per serviciu (in 2008, medicii de familie vor fi implicati in programele de screening pentru prevenirea si depistarea precoce a bolilor).
De asemenea, Nicolaescu si-a exprimat dorinta de a incheia procesul prin care, si in Romania, medicul de familie trebuie sa devina o institutie, considerand ca noua lege si pasii care s-au facut in ultimii trei ani in asistenta medicala primara au redat medicului de familie statutul de adevarat specialist.
Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti – Ilfov, dr. Rodica Tanasescu, a ridicat problema atat de controversata si de interes pentru medicii de familie, si anume vanzarea cabinetelor medicale.
Referitor la aceasta problema, raspunsul ministrului de resort a fost ca „in maximum o luna vom promova ordonanta de urgenta privind vanzarea cabinetelor medicale si reluam aceasta initiativa legislativa dupa consultari multiple cu dumneavoastra si cu specialisti in drept constitutional. Cred cu toata convingerea ca este singura cale prin care medicul poate sa investeasca cu responsabilitate, dreptul de proprietate privata fiind sfant.”
PRINCIPALELE REPERE IN ASISTENTA MEDICALA PRIMARA:
- alocarea unui procent de 15% din fondurile sanatatii, medicinei primare, pentru a se atinge obiectivul de profilaxie, de acces imediat si de calitate la servicii medicale a pacientilor, de reasezare a costurilor in sistemul de sanatate romanesc;
- descentralizarea deciziilor administrative si cresterea rolului transparentei si colaborarii in relatiile dintre medici si administratia sanitara;
- realizarea de programe de sanatate multianuale, inclusiv planificari bugetare, care sa asigure ducerea la bun sfarsit a unor obiective de sanatate publica;
- intarirea rolului medicului de familie prin cresterea competentelor si atributiilor, precum si realizarea unui program permanent de evaluare a starii de sanatate a populatiei, dezvoltat pe durate medii si lungi, care sa asigure indeplinirea obiectivelor de profilaxie, monitorizare;
- asigurarea desfasurarii in bune conditiuni a unei profesii liberale care are nevoie de un cadru normal de manifestare si nu de constrangeri birocratice.
Leave a reply