Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR) atrag atentia ca sumele alocate medicamentelor in bugetul de stat pentru 2014 sunt insuficiente pentru asigurarea accesului la tratament al populatiei.
„Este esentiala majorarea bugetului pentru medicamente in anul 2014 cu cel putin 10% fata de anul acesta, asfel incat necesarul minim de medicamente al pacientilor sa poata fi acoperit”, a declarat Makis Papataxiarchis, presedintele ARPIM.Conform datelor primite de cele doua asociatii de la CNAS privind calcularea taxei clawback achitata de producatorii de medicamente in primele trei trimestre ale anului 2013, bugetul pentru medicamente in 2013 a fost la nivelul consumului real din 2011 si cu 16% mai putin decat nevoia reala a pacientilor.
In Romania, procentul din PIB alocat sanatatii este de 3,9%, raportat la media europeana de 9%. Potrivit APMGR si ARPIM, cheltuielile pentru medicamente sunt doar de aproximativ 80 de euro/an/capita, in timp ce in tarile vecine acestea incep de la 150 de euro/an/capita.
„ARPIM si APMGR sustin elaborarea unor politici sustenabile de finantare a sistemului de sanatate bazate pe o cooperare mai stransa intre industrie, autoritati si societatea civila”, se arata in comunicatul emis.
„Producatorii de medicamente nu mai pot sustine singuri, prin taxa clawback, deficitul de finantare rezultat din alocari bugetare care sunt cu mult sub nevoile pacientilor”, a adaugat Dragos Damian, presedintele APMGR. Leave a reply
Leave a reply