Interviu cu prof. dr. Constantin Mircioiu, decanul Facultatii de Farmacie, UMF Bucuresti.
Interviu cu prof. dr. Constantin Mircioiu, decanul Facultatii de Farmacie, UMF Bucuresti
Din ianuarie 2007, Romania se va numara printre statele componente ale UE. Ce va insemna aceasta aderare pentru invatamantul farmaceutic romanesc?
Categoric o crestere. Mai multa rigoare, o preocupare mai sistematica spre calitate. Cooperare si comparare. Concurenta. Daca ramanem in noi insine, in acest domeniu, nu-l vom gasi pe Dumnezeu, ci vom ajunge in situatia lui Ceusescu: din ce in ce mai izolati si din ce in ce mai mai convinsi ca suntem mari si ca numai noi avem dreptate.
Care este actualmente nivelul acestui invatamant in raport cu standardele educationale comunitare?
O cantitate foarte mare, o calitate poate acceptabila, dar, in mod cert, foarte departe de tendinta Europei de „americanizare”, in sensul cresterii eficientei. Ceea ce ne propuneam in timpul comunismului, integrarea invatamant – cercetare – productie, si am uitat complet astazi a devenit dezideratul major al conducatorilor europeni.
Desigur ca si standardele europene sunt in urma fata de acest deziderat. Programa „minimala” este adoptata in 1985 si reprezinta si in acel moment o miscare in sensul invers al evolutiei pe care o constatam astazi. Tendinta este insa alta. Toata lumea vorbeste despre aceasta evolutie, dar in practica toata lumea i se opune. In matematica este recunoscut ca acest tip de evolutie duce la „catastrofe”, la evolutii imprevizibile care fac enorm de mult rau si arunca peste bord in primul rand ceea ce este bun.
Care considerati ca este nivelul de pregatire al studentului de azi, viitor farmacist?
Nivel stiintific inalt, dar putin folositor. Ar fi necesar un accent mult mai mare pe procesele de adaptare. In loc de a sti foarte mult, de cele mai multe ori este mai util sa stii cum sa inveti. In loc de a avea solutii la probleme este de multe ori mai util sa stii sa cauti solutii.
Pe de alta parte, mijloacele de constrangere ale studentilor sau cele de cointeresare pentru a invata mai bine au cam disparut. La nivelul intregii societati traim o criza. Lumea nu este a premiantilor, ci a celor care stiu sa se adapteze. Din nefericire, aceasta adaptare inseamna de multe ori abandonarea oricaror principii.
Credeti ca se va schimba statutul si rolul farmacistului dupa integrare?
Cred ca da. Lucrurile se vor schimba parte in bine, parte in rau. Lumea europeana este, in medie, mai liberala decat lumea noastra. Din acest punct de vedere farmacistul, probabil, va pierde statutul de azi, care este unul foarte privilegiat.
Vor fi studiile universitare si diplomele de farmacie eliberate de universitatile romanesti recunoscute pe piata muncii europene? Cu alte cuvinte, vor putea absolventii de farmacie sa profeseze si altundeva decat in Romania?
Diplomele sunt si azi recunoscute, dar organizatiile profesionale din fiecare tara incearca sa protejeze farmacistii autohtoni fata de cei veniti din afara. Legea este una si aplicarea ei in practica este alta.
Dezvoltarea rapida a pietei farmaceutice a creionat o lipsa majora de specialisti (farmacisti). Aceasta situatie este generata de numarul mic de absolventi sau de reorientarea farmacistilor spre alte activitati din domeniu (reprezentanti medicali de vanzari etc.)?
Nu este vorba de o orientare spre alte domenii. Migratia este efectiv in sens invers. Farmacistii renunta la multe domenii ce le-au apartinut (spitale, industrie, cercetare) si vor plange cu amar peste nu multi ani ca aceia ce se strangeau la Babilon si plangeau cetatea Ierusalimului. Nu cred ca avem o dezvoltare reala a pietei farmaceutice, dupa cum nici nu cred ca este nevoie de mult mai multi farmacisti. Nu prea ma pricep la acest domeniu, dar senzatia mea este aceea ca este o criza artificiala.
Pentru rezolvarea acestei situatii exista o strategie, se are in vedere cresterea numarului de locuri la admiterea in Facultatea de Farmacie sau programe care sa diminueze aceasta migratie?
Facultatile de Farmacie si-au dublat practic numarul de studenti in ultimii ani. Foarte multi studenti „cu taxa”. Invatamantul gratuit va ramane foarte probabil o simpla amintire in urmatorii ani. Din nefericire, copiii de tarani nu vor mai avea acces la invatamantul romanesc.
Au existat initiative legislative pentru o noua Lege a Farmaciei. Din pacate lipsa de consens a facut sa treneze aparitia unui astfel de act normativ. Care credeti ca este cauza?
Lipsa consensului, dupa cum stiu eu, este la nivel european. Problema este acolo, de fapt.
Leave a reply
Leave a reply