„Diabetul va ucide in acest an tot atatea persoane cat si SIDA”, avertizeaza oamenii de stiinta intr-un articol aparut recent in prestigiosul cotidian Daily Telegraph in editia din 5 iulie 2007.
Din nefericire, nu toate decesele care se datoreaza diabetului sunt puse pe seama acestuia deoarece se inregistreaza de regula drept cauza una din multiplele complicatii ale diabetului (nefropatia, infarctul miocardic, amputatia membrelor inferioare, neuropatia, etc).
Se asteapta ca aproximativ 3,8 milioane de persoane sa moara din cauza diabetului in acest an. Numarul celor care mor din cauza diabetului si SIDA a ajuns la paritate la nivel global.
Medicul specialist diabetolog, Maria Mota a spus la o recenta conferinta de presa ca „se poate vorbi de o adevarata epidemie, chiar pandemie de diabet la nivel mondial prin cresterea incidentei diabetului cauzat de urbanizare, stres, stil de viata nesanatos, schimbarea criteriilor de diagnostic, dar si prin cresterea duratei de viata a pacientilor diabetici prin eficientizarea tratamentului”.
Cum tarile sarace se urbanizeaza rapid si inregistreaza modificari ale dietei traditionale si stilului de viata, se asteapta ca diabetul sa devina o problema cu mult mai serioasa.
In urmatorii 20 de ani se estimeaza ca incidenta diabetului sa creasca cu 80% in Africa si cu 100% in America Latina, fata de Europa unde se preconizeaza o crestere de numai 18%.
Aceste previziuni alarmante precum si costurile tot mai mari ale asistentei medicale asociate acestei boli determina guvernele sa actioneze. Tot mai multe tari sunt pregatite sa aloce fonduri din ce in ce mai mari pentru lupta impotriva acestei boli. Romania se aliniaza si ea la tendinta globala. Ministerul Sanatatii a decis – nu mai departe de luna aprilie a acestui an – eliberarea medicamentelor pentru tratarea acestei boli prin farmaciile cu circuit deschis si a hotarat implicarea medicilor de familie in depistarea si tratarea diabeticilor. De asemenea, MSP a organizat in anul 2006 o licitatie nationala pentru glucometre destinate diabeticilor de tip1 insulinodependenti. Astfel, 10.000 de diabetici au primit glucometre Accu-Chek si teste necesare pentru monitorizarea glicemiei pe o perioada de 1 an.
Leave a reply
Leave a reply