Societatea Romana de Dermatologie lanseaza cu ocazia "Zilei europene de lupta impotriva melanomului", a II-a editie a programului national de depistare a leziunilor maligne cutanate. Campania face parte dintr-o initiativa internationala, care include alte 15 tari europene.
Pe data de 10 mai, peste 70 de medici dermatologi din toata tara, membri ai Societatii Romane de Dermatologie (SRD), vor oferi pacientilor consultatii gratuite pentru posibilele afectiuni ale alunitelor. Pacientii vor primi, de asemenea, sfaturi despre cum se pot feri de actiunea nociva a razelor UV.
"Odata cu venirea verii cu totii ne gandim la momentele de relaxare la soare si la modalitati cat mai rapide de a ne bronza. Cu toate acestea, foarte putini se gandesc la efectele nocive pe care razele UV le pot avea asupra pielii. Studiile noastre arata ca mai putin de 50% dintre cei care se expun la soare isi protejeaza alunitele. Campania trage un semnal de alarma in acest sens si ne dorim ca populatia sa inteleaga importanta prevenirii si depistarii la timp a melanomului," declara Prof. Dr. Virgil Feier – Presedinte Societatea Romana de Dermatologie.
Campania initiata de Societatea Romana de Dermatologie va insista asupra educarii populatiei in privinta depistarii precoce a diferitelor forme de cancer de piele si a necesitatii de a consulta medicul specialist in acest sens. Toate datele despre pacientii care vor beneficia de acest program vor fi ulterior cuprinse intr-o cercetare statistica nationala care va putea oferi informatii orientative referitoare la situatia actuala din Romania. Rezultatele studiului vor fi facute publice in luna iunie a acestui an.
In urma studiului facut in anul 2006 pe un esantion de 784 de pacienti la nivel national, s-a constatat ca un numar impresionant de 86 de persoane sufera de diferite forme de cancer de piele. De asemenea, 44% dintre persoanele care au fost examinate sufera arsuri de la prima expunere la soare, in timp ce 29% "se ard" si se bronzeaza foarte greu.
Pentru 3,06% dintre pacientii examinati s-a pus diagnosticul de melanom, iar 2,29% din pacienti au fost diagnosticati cu alta forma de cancer cutanat. Toate leziunile diagnosticate sunt cauzate de expunerea indelungata si neprotejata la soare. Din numarul total al pacientilor examinati peste 50% dintre ei lucreaza in aer liber fara sa se protejeze, utilizand creme fotoprotectoare, palarii sau alte haine special create impotriva soarelui (acest procent este impartit echilibrat intre femei si barbati).
Leave a reply
Leave a reply