Ministerul Sanatatii si Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) au semnat un protocol care are ca principal obiectiv garantarea accesului pacientilor la tratamente in anul 2013.
Potrivit ARPIM, pe baza acestui Protocol, Ministerul Sanatatii va propune Guvernului Romaniei incheierea unui memorandum in cursul lunii aprilie, care sa reprezinte un angajament al ambelor parti pe termen mediu si lung.„ARPIM considera ca acest parteneriat reprezinta un pas semnificativ catre un mediu de afaceri predictibil si sustenabil economic, in care pacientilor romani sa li se garanteze accesul mai bun la toate tratamentele existente care sa le permita o viata mai sanatoasa si mai lunga. Acest protocol reprezinta un angajament pe termen scurt al ambelor parti de a asigura sistemului de sanatate un mediu economic si financiar stabil. Memorandumul urmeaza sa acopere aceleasi aspecte pe termen mediu si lung”, a declarat Makis Papataxiarchis, presedintele ARPIM.
Protocolul abordeaza principalele problematici ale industriei farmaceutice inovative in Romania: directiva platilor intarziate, actualizarea listei medicamentelor compensate si gratuite, metodologia de stabilire a preturilor si taxa clawback.
„Protocolul prevede intalniri trimestriale intre parteneri si discutarea anticipata a proiectelor care vor avea impact asupra industriei farmaceutice. Avem in vedere de asemenea elaborarea in comun a unor programe pentru cresterea gradului de educatie sanitara a populatiei, precum si promovarea unui mediu etic de afaceri”, a adaugat Dan Zaharescu, director executiv ARPIM.
In ceea ce priveste directiva platilor intarziate, ARPIM sustine initiativa Ministerului Sanatatii de a implementa un calendar de esalonare a platilor datoriilor pana la sfarsitul anului 2014, astfel incat sa nu se realizeze o presiune financiara care sa nu poata fi suportata de sistemul sanitar.
„Prin urmare, 2/3 din facturile emise inainte de implementarea Directivei vor fi platite pana la sfarsitul anului 2013, urmand ca restul de 1/3 sa fie achitate pana la sfarsitul anului 2014. Facturile emise dupa data de implementare a Directivei vor avea termene de plata care vor descreste treptat pana la 180 de zile la sfarsitul anului 2013 si pana la 60 de zile la finele anului 2014”, se arata in comunicatul emis de ARPIM. Leave a reply
Leave a reply