Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti si Societatea Nationala de Medicina Familiei si-au exprimat, printr-un comunicat transmis redactiei, dezaprobarea fata de Legea nr. 118 din 02/05/2007, privind organizarea si functionarea activitatilor si practicilor de medicina complementara/alternativa.

Astfel, "AMFB si SNMF constata cu regret ca unii parlamentari continua sa aplice judecata cu dubla masura, si ne referim aici strict la legea privind medicina complementara (Legea nr. 118 din 02/05/2007 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 305 din 08/05/2007 privind organizarea si functionarea activitatilor si practicilor de medicina complementara/alternativa).

Ne intrebam cand se va permite medicilor sa construiasca imobile dupa un "stagiu de scurta durata", sa fabrice motoare, sa stinga incendii?? Fiecare profesie implica de fapt cunostinte solide si responsabilitate. Medicina este prima care trebuie sa respecte acest lucru, pentru simplul fapt ca "obiectul muncii" este fiinta umana. Este adevarat ca anumite domenii ale medicinii complementare prezentate in lege (acupunctura, homeopatia, etc.) sunt practicate de medici. Este cu totul altceva, caci medicul are pregatirea necesara si responsabilitatea actelor medicale pe care le practica. Dar si in aceste cazuri este vorba de un adaos al medicinii clasice, nu un inlocuitor al ei.

In timp ce unui medic, pentru a obtine dreptul de libera practica i se cer minim 9 ani de studii (6 ani de facultate si minim 3 ani de rezidentiat), medicina complementara poate fi practicata de oricine dupa un stagiu de cateva luni. In timp ce pentru punerea pe piata a unui medicament sau procedeu terapeutic nou sunt cerute studii stiintifice complexe, costisitoare si de durata, care sa le dovedeasca eficienta, medicina complementara nu trebuie sa dovedeasca decat cel mult ca nu face rau.

In zilele noastre, in toata lumea, se practica medicina bazata pe dovezi. Asta inseamna ca nu se folosesc recomandari, algoritmi de tratament, "leacuri", fara ca ele sa aiba studii serioase, efectuate profesionist de centre universitare independente, pe mii de pacienti si pe durate lungi de ani de zile. In urma acestor studii, se hotaraste la nivel european sau mondial care este atitudinea terapeutica cea mai utila si nedaunatoare pacientilor cu o anumita patologie. In plus, responsabilitatea medicala este limpede, controlata de legi si administrata de foruri specializate. Ce responsabilitate va purta practicantul astromedicinei??? Macar pentru faptul ca uneori va determina pacientul sa amane prezentarea la medic si sa piarda sansa unei terapii corecte, la timpul potrivit ?

Nu am fi reactionat la acest atac la adresa stiintei medicale si a abordarii rationale a bolilor, daca aceasta lege nu ar prevedea si finantarea din fonduri publice a acestor terapii, de multe ori pseudostiintifice. In timp ce cheltuielile publice in domeniul sanatatii sunt rationalizate si nu se mai deconteaza nici o procedura diagnostica sau terapeutica ce nu se bazeaza pe dovezi stiintifice, legea accepta decontarea din fonduri publice a unor "terapii" precum feng shui, aromaterapia, astromedicina si altele similare.

De aceea dorim sa atragem atentia opiniei publice ca aceasta lege atenteaza atat la sanatatea cat si la bunastarea populatiei. In conditiile in care fondurile necesare ingrijirilor medicale, desi sporesc, se dovedesc in permanenta insuficiente pentru nevoile populatiei, a irosi bani pe vise ni se pare imoral si periculos.

Cheltuieli inutile, sperante inselate si suferinte zadarnice pot fi evitate prin modificarea legii in sensul aplicarii si pentru medicina complementara a acelorasi criterii de validare aplicate medicinii stiintifice.

Consiliul Director al AMFB
Senatul SNMF"

Leave a reply