Urmare a protestului Federatiei bolnavilor de cancer, Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a purtat discutii cu reprezentantii pacientilor, pe care a apreciat-o ca fiind utila si constructiva. Oficialul si-a exprimat regretul pentru ca aceasta intalnire nu a avut loc inainte de 1 aprilie 2007, pentru a putea fi evitate o serie de probleme.

„Am incercat sa facem o structurare a tuturor problemelor si am ajuns la urmatoarele concluzii:
– exista vointa, exista dorinta si exista si putinta din partea Ministerului Sanatatii Publice, a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a Federatiei bolnavilor de cancer sa realizam o colaborare permanenta si eficienta in sprijinul oricarui bolnav de cancer.

– Am convenit sa realizam, pana pe 18 mai 2007, un grup de lucru format din noua comisie de oncologie a MSP, din reprezentanti ai MSP, ai CNAS si reprezentanti ai federatiei bolnavilor de cancer. Aceasta comisie va avea cateva responsabilitati importante: in cadrul Comisiei de oncologie, care se va infiinta in perioada 15-17 mai 2007, vom avea doi reprezentanti ai Federatiei bolnavilor de cancer. Acestia vor fi desemnati de federatie si ne vor sprijini in lucrarile permanente ale comisiei. In urmatoarele trei luni, comisia de oncologie, care va lucra bilunar, va analiza modul in care se deruleaza programul de cancer, va propune corectii si masuri ca acest program sa fie cat mai aproape de pacient si, daca va considera necesar, va propune o serie de acte administrative pe care MSP sa le ia tocmai pentru ca lucrurile sa intre in normal.

– in ceea ce priveste tratamentul bolnavilor de cancer, si aici ne referim la multe deficiente pe care federatia le-a constatat in functionarea comisiilor judetene ale caselor judetene de asigurari de sanatate in acordarea tratamentului, am convenit ca grupul de lucru sa gaseasca alte modalitati, alte procedee prin care sa se micsoreze birocratia, sa se intareasca eficienta programului si sa aparam atat tratamentul corect al bolnavilor, dar si utilizarea eficienta a fondurilor publice.

– am convenit ca acest grup de lucru sa ne sprijine in ceea ce inseamna reorganizarea si restructurarea sistemului de oncologie din Romania. Este deja cunoscut faptul ca dorim sa infiintam un Institut regional oncologic la Iasi. Am vorbit cu institutele de la Bucuresti si Cluj ca sa ne sprijine cu specialisti pentru punerea in functiune, intr-un termen scurt, circa 6 luni – 1 an, a viitorului institut de la Iasi. Ca atare, vom avea trei institute pe cele trei regiuni istorice ale Romaniei, care vor avea in coordonare, fiecare pe zona lui, sectiile de oncologie din spitalele judetene. La nivelul tarii, cele trei institute vor infiinta un Consiliu stiintific, care se va ocupa de tot ceea ce inseamna oncologie in Romania. Vreau sa retineti ca, la nivelul acestui consiliu, vor fi invitati si vor face permanent parte reprezentantii Federatiei bolnavilor de cancer. Pana la 30 iunie a.c., vom duce discutii pentru modul cum se va reorganiza si restructura sistemul de oncologie, urmand ca la acea data, grupul de lucru sa ne faca propuneri in ceea ce inseamna modul in care trebuie sa arate din punct de vedere organizatoric si functional aceasta retea, pentru ca ea sa fie numai si numai in sprijinul pacientului si nu a birocratiei sistemului.

– totodata, cu aceasta ocazie am discutat, si va fi si pe agenda grupului de lucru, modul in care va creste tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor de cancer, astfel incat ei sa fie cat mai putin purtati dintr-un loc in altul si sa beneficieze de medicamentatie in cele mai potrivite conditii, cu cele mai mici costuri, cu cele mai mici eforturi. Dar lucrul cel mai important pe care l-am convenit – si e de mare amploare – este dorinta noastra comuna de a realiza o noua strategie pe termen mediu si lung pe tot ceea ce inseamna oncologie in Romania si aici ne referim la cateva lucruri importante: realizarea si reactualizarea protocoalelor terapeutice care se practica in oncologie, programe de reabilitare si reintegrare psiho-sociala a bolnavilor de cancer, un screening national, programe de informare si de educare a populatiei, o strategie de crestere a preventiei in domeniul oncologic, functionarea corecta a registrelor nationale de cancer.

– am convenit, de asemenea, impreuna de data aceasta, sa trecem la intrarea in functiune a Registrului national de cancer incepand cu 1 iunie 2007. Pentru ca acesta sa inceapa sa functioneze la nivelul celor doua institute oncologice, la nivelul sectiilor oncologice din toate spitalele judetene, sa se faca centralizarea la Agentia de Programe din cadrul Ministerului Sanatatii Publice. Un registru va fi dat CNAS.

Pentru anul 2007 avem fonduri suficiente pentru programul oncologic. Avem si niste rezerve pe care le vom pune la dispozitie dupa data de 1 iulie 2007. Grupul de lucru va face o analiza a modului in care au fost distribuite fondurile in teritoriu. Cred ca sunt anumite deficiente in modul in care se aloca banii pe case judetene, pe sectii, pe medici, pe farmacisti. Am atras atentia ca pentru programul oncologic, de la 1 aprilie 2007, nu mai sunt plafoane la farmacii. Si i-am rugat sa ne sesizeze acolo unde o farmacie nu elibereaza reteta pentru un bolnav de cancer. Pentru ca acea farmacie incalca legea. Si trebuie sa stim aceste lucruri ca sa putem sa intervenim. Toate aceste lucruri realizate ne vor ajuta sa fundamentam si mai bine bugetul pentru anul viitor, pentru 2008 si pentru urmatorii ani, mai ales ca in programele de sanatate am cuprins si screening-ul pe ceea ce inseamna oncologie. Dupa aplicarea programului, vom sti mult mai bine cati sunt cu adevarat bolnavi de cancer si cati au predispozitie catre cancer.”, declara Eugen Nicolaescu.

Conform comunicatului Ministerului Sanatatii, reprezentantii Federatiei bolnavilor de cancer au fost satisfacuti de discutiile avute, obtinand tot ceea ce doreau.

Leave a reply