Sute de medicamente cu pret accesibil risca sa dispara de pe piata, au avertizat producatorii de medicamente generice.
In cadrul unei conferinte de presa organizata de Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), companiile membre a anuntat ca discutiile cu Guvernul privind revizuirea taxei clawback au esuat, in contextul in care autoritatile au respins orice propunere formulata de reprezentantii industriei producatoare de medicamente generice.
“Nu mai putem participa la discutii in care se aude o singura voce si in care singurul interes este cel financiar, ignorandu-se efectele economice si sociale deosebit de grave pe care aceasta taxa le produce. Cerem inca o data implicarea personala a primului ministru, Victor Ponta, si a ministrului Finantelor Publice, Florin Georgescu, pentru deblocarea situatiei”, a declarat Laurentiu Mihai, director executiv APMGR.

Companiile membre APMGR au cerut Fondului Monetar International si Comisiei Europeane sa se pronunte public asupra mentinerii taxei clawback in forma actuala. “Refuzam sa credem ca FMI si CE sustin o solutie care duce in mod clar la limitarea accesului romanilor la medicamente si la distrugerea industriei farmaceutice locale”, a mentionat directorul executiv APMGR.

Potrivit APMGR, producatorii de medicamente generice au cel mai mult de suferit de pe urma acestei taxe, in ciuda faptului ca au o contributie importanta la economia reala – in total, activitatile lor asigura 8.000 de locuri de munca in Romania si aduc o contributie insemnata la finantele publice prin impozite directe si indirecte.
La solicitarea APMGR, compania de cercetari de piata Cegedim a identificat primele 100 de medicamente care risca sa dispara de pe piata ca urmare a aplicarii taxei clawback in forma actuala. “Pentru majoritatea producatorilor de medicamente generice, evitarea insolventei nu se va putea face decat prin re-evaluarea portofoliului de produse, renuntandu-se la acele medicamente compensate care, din cauza nivelului taxei clawback, au ajuns sub pragul de rentabilitate”, au precizat reprezentantii APMGR.

Leave a reply