Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR) au inaintat propunerile pentru Proiectul de Lege privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania.
In saptamana 9-19 ianuarie, la Ministerul Sanatatii (MS) au avut loc intalniri cu reprezentantii farmacistilor pe tema noii legislatii din sistemul sanitar. CFR, in urma analizei pe care a intreprins-o pe proiectul de lege, au formulat o serie de propuneri care vizeaza asistenta farmaceutica si asigurarea cu medicamente a populatiei. Prin urmare, reprezentatii farmacistilor cer sa fie precizat scopul asistentei farmaceutice, fara a intra in detaliu pe obiectul de activitate al farmaciei care este reglementat de lege speciala (Legea farmaciei nr. 266/2008, cu modificarile ulterioare), si anume de a asigura accesul populatiei la medicamente sigure si eficiente, la servicii farmaceutice de calitate, privind informarea si consilierea pacientilor in utilizarea corecta si rationala a medicamentelor, precum si la alte produse si servicii care privesc protectia, intretinerea ori imbunatatirea starii de sanatate a populatiei.
O alta propunere se refera la unitatile prin care se asigura asistenta farmaceutica, acestea fiind farmaciile comunitare, oficinele locale care pot functiona numai in mediul rural, farmaciile cu circuit inchis si drogheriile. De asemenea, CFR solicita consultarea in ceea ce priveste reglementarea modului de functionare si control al acestor unitati farmaceutice, dar si consultarea privind reglementarile secundare care vizeaza asistenta farmaceutica a populatiei.
Reprezentantii farmacistilor considera a fi necesara obligatia in cazul asiguratorilor de a incheia contracte cu furnizorii de medicamente, ne-discretionar si ne-discriminatoriu. Totodata, cer ca decontarea medicamentelor sa se faca la preturile fixate de MS si CNAS, prin listele de medicamente cu si fara contributie personala, iar termenul de decontare de asiguratori sa fie clar stipulat la 60 zile.

Leave a reply