ARPIM și APMGR au anunțat ca, desi discuțiile de luna aceasta cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor au fost transparente si constructive, inca nu s-a ajuns la o solutie pentru suspendarea obligatiilor de plata aferente trimestrului I 2012 si pentru revizuirea taxei clawback.
Potrivit reprezentantilor companiilor membre ale Asociației Romane a Producatorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și cele ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), aplicarea taxei clawback in formula actuala și la nivelul actual ar putea avea consecinte negative și ireversibile asupra intregului sistem de sanatate. In cadrul unei conferinte comune, cele doua asociatii au avertizat ca producatorii de medicamente nu mai pot acoperi deficitul bugetar și deficiențele de sistem.
„Taxa clawback este nesustenabila, iar cuantumurile impuse pentru primul trimestru din acest an sunt relevante in acest sens. Incercarea de a forța industria de medicamente sa finanțeze intregul deficit din sistemul de sanatate nu poate duce decat la distrugerea acesteia, in detrimentul pacientilor si al economiei romanesti. Producatorii de medicamente generice nu dispun de sumele necesare pentru plata impunerilor din trimestrul I, ei neputand achita obligatia de plata la data scadenta riscand astfel sanctiuni fiscale injuste. De aceea, cerem ca obligațiile de plata aferente trimestrului I 2012 sa fie anulate”, a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.
De asemenea, cele doua asociatii au explicat faptul că exista și riscul intrării în insolvență a unor producători locali de medicamente sau retragerea de pe piața locală a unor producători internaționali.
„In acest moment este de datoria noastră să semnalăm iminenţa unei crize fără precedent şi este responsabilitatea statului de a rezolva această criză generată şi agravată pe parcursul ultimilor ani. Producătorii internaţionali doresc să sprijine şi pe viitor Guvernul pentru menţinerea medicamentelor pe piaţă însă cer soluții de acoperire a deficitului bugetar al fondului de sănătate şi o schimbare radicală a principiilor taxei de clawback, astfel încât ea să reprezinte un element de control echitabil al pieței și nu unul de blocare a acesteia. Condițiile actuale ale taxei clawback elimină orice garanție că membrii noștri își vor putea menține activitatea la acelaşi nivel de implicare în România. Credem că dacă vom fi auziţi cel puţin acum, în al doisprezecelea ceas, lucrurile se mai pot îndrepta.”, a declarat Regis Lhomme, Președintele ARPIM.
Companiile membre ARPIM și APMGR propun Guvernului o serie de măsuri de modificare a legislației referitoare la taxa clawback. Aşadar, ARPIM și APMGR propun calcularea taxei în raport cu bugetul total cheltuit pentru medicamentele compensate în anul precedent şi asigurarea transparenței datelor folosite de CNAS pentru calculul taxei și auditarea felului în care acestea se obțin. O altă măsură propusă de cele două asociaţii se referă la considerarea preţului de producţie ca bază de calcul, eliminându-se din aceasta adaosurile distribuitorilor si ale farmaciilor, precum şi TVA. De asemenea, ARPIM și APMGR solicită plata taxei să fie făcută după încasarea banilor datorați de statul român producătorilor de medicamente.

Leave a reply