Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a elaborat proiectul Contractului-Cadru de acordare a asistentei medicale pe anul 2007. Documentul a fost introdus pe site-ul institutiei, www.cnas.ro, in vederea dezbaterii publice. La fel ca si Contractul-Cadru in vigoare pe anul in curs, proiectul pentru anul viitor cuprinde doua pachete de servicii medicale: cel de baza, pentru asigurati, si cel minimal, de urgenta, care contine serviciile ce pot fi acordate oricarei persoane aflate pe teritoriul RomIniei.
Proiectul are mai multe elemente de noutate, pentru toate tipurile de asistenta medicala. Pentru asistenta medicala primara se propune introducerea, la medicii de familie, cu caracter orientativ, a bugetului pentru prescrierea medicamentelor si a investigatiilor medicale paraclinice. O propunere similara este formulata si pentru medicii specialisti din ambulatoriu. Totodata, persoanele beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale, nu vor mai fi scoase din evidentele medicilor de familie ci vor fi inscrise pe o lista speciala, pentru a beneficia de servicii medicale de urgenta si de asistenta medicala in cazul bolilor cu potential endemo-epidemiologic. Proiectul noului Contract-Cadru detaliaza si modul in care se va efectua controlul medical anual de catre asigurati, prevazandu-se ca acesta sa poata fi facut atat la solicitarea medicului de familie, cat si a pacientului, dar si in cazul in care asiguratul se prezinta la cabinetul medical pentru o afectiune acuta.
Pentru efectuarea de analize si investigatii medicale paraclinice, se propune ca biletul de trimitere sa fie un formular unic pe tara, securizat. Daca intr-un judet nu se pot efectua anumite analize sau investigatii, din lipsa de laboratoare, pentru efectuarea acestora Casele judetene de asigurari de sanatate vor putea incheia contracte cu laboratoare din alte judete.
Pentru spitale, se propune ca la incheierea contractului cu casele de asigurari de sanatate acestea sa prezinte un document care sa prevada obligatiile personalului medical angajat in executarea acestui contract. Tot la incheierea contractului amintit, spitalele vor prezenta si lista medicamentelor (DCI) ce pot fi recomandate pacientilor internati, cu mentionarea celor care pot fi prescrise liber de orice medic din spitalul respectiv si a celor care pot fi prescrise doar cu aprobarea sefului de sectie sau a comisiei terapeutice. Pentru nerespectarea obligatiilor contractuale ale spitale lor s-au prevazut penalitati constand in diminuarea valorii contractului pe luna respectiva, cu 1% la prima abatere, cu 3% la a doua abatere si cu 5% la a treia abatere. Pe de alta parte, pentru ca zurile ce pot fi rezolvate in regim de spitalizare de zi, se propune ca la cererea pacientului spitalele sa poata acorda si spitalizare continua, diferenta de costuri urmand sa fie suportata de solicitant. Pentru sectiile de boli profesionale s-a prevazut ca decontarea cazurilor in care nu s-a confirmat caracterul de boala profesionala al afectiunii pacientului sa se faca in limita de maxim 30% din totalul externarilor din sectia respectiva.
Pentru serviciile de hemodializa si dia liza peritoneala, se propune incheierea de contracte distincte cu spitalele, prin care se vor deconta toate cheltuielile aferente acestor servicii, inclusiv transportul pacientului de la domiciliu si inapoi, precum si medicamentele si materialele sanitare specifice. Exceptie vor face doar cheltuielile cu transportul persoanelor sub 18 ani, care trebuie sa efectueze dializa in alte judete decat cel de domiciliu.
Pentru farmacii, se propune introducerea obligatiei farmacistilor de a elibera medicamentele compensate de referinta (cu pretul cel mai mic), echivalentele mai scumpe ale acestora urmand a fi eliberate numai la solicitarea asiguratului. Totodata, pentru farmaciile care nu-si respecta programul de lucru declarat sau celelalte obligatii contractuale s-au prevazut sanctiuni constand in diminuarea graduala a valorii contractului cu casa de asigurari, sau in rezilierea acestuia. Pentru copii, gravide si lauze, se propune ca aceste categorii de persoane sa poata beneficia lunar, gratuit, de o prescriptie cuprinzand maxim 4 medicamente OTC (din afara listei generale de medicamente compensate).
La capitolul destinat protezelor medicale, se propune ca audiogramele sa nu poata fi efectuate de medicii al caror reprezentant legal este cel al furnizorului de dispozitive medicale.
Proiectul mai propune ca, incepand cu anul viitor, sa se poata incheia conventii cu medicii care nu se afla in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate, in scopul recunoasterii biletelor acestora de trimitere catre medici si laboratoare aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari (in aceasta situatie se afla medicii din cabinetele scolare si studentesti, din serviciile publice specializate sau organisme private autorizate, din institutiile de ocrotire sociala, care induc costuri in sistemul de asigurari sociale de sanatate). Totodata, se intentioneaza introducerea obligatiei ca furnizorii de servicii medicale sa tina o evidenta distincta a pacientilor din statele Uniunii Europene, titulari ai cardului european, care beneficiaza de servicii medicale in tara noastra. Furnizorii de servicii medicale urmeaza sa raporteze aceste cazuri lunar caselor de asigurari de sanatate. Proiectul mai prevede si posibilitatea acordarii de servicii medicale regionale, lista acestor servicii precum si modalitatea de incheiere a contractelor cu mai multe case de asigurari de sanatate dintr-o regiune urmand a fi stabilita dupa reorganizarea si restructurarea unitatilor sanitare cu paturi de catre Ministerul Sanatatii Publice.
Leave a reply
Leave a reply