Ministerul Sanatatii a modificat legislatia privind Programul de tratament in strainatate al bolnavilor care prezinta afectiuni deosebit de grave, care nu pot fi tratate in tara.
Prin modificarile realizate, s-a urmarit eficientizarea acestui program, eliminarea birocratiei si asigurarea unei mai bune transparente in ceea ce priveste procedura privind trimiterea la tratament in strainatate.
In noua legislatie, a fost eliminat criteriul privind beneficiul tratamentului estimat pentru societate din cadrul criteriilor de prioritate utilizate pentru aprobarea finantarii tratamentului in strainatate. Aceasta modificare se aplica in cazul in care solicitarile de finantare a tratamentelor in strainatate depasesc fondurile stabilite lunar, cu aceasta destinatie.
Conform noii legislatii s-a instituit obligatia directiilor de sanatate publica de a afisa si actualiza periodic informatiile cu privire la numarul cererilor inregistrate pentru trimitere la tratament in strainatate si stadiul solutionarii acestora.
Totodata, s-a instituit obligatia bolnavului de a se prezenta, in termen de 14 zile lucratoare sau ori de câte ori este programat la medicul curant de specialitate, pentru evaluarea starii de sanatate consecutiva tratamentului aplicat in clinica din strainatate.
Medicul care recomanda tratamentul in afara tarii va avea obligatia de a elabora un raport medical pentru evaluarea starii de sanatate, la un an dupa primul control efectuat, cu transmiterea acestuia directiei de sanatate publica.
In anul 2011, Programul gratuit de tratament in strainatate a Ministerului Sanatatii are un buget de 29 milioane de lei, cu aproximativ 3 milioane de lei mai mult fata de anul 2010.
Leave a reply