Lantul de valoare din industria farmaceutica romaneasca a crescut in ultimul deceniu semnificativ pe toate segmentele, contribuind cu peste 1% la formarea PIB-ului, 60% din piata fiind controlata de primii 10 producatori de farmaceutice.
Potrivit studiului âIndustria farmaceutica din Romania: principalele tendinte si impactul asupra societatii si economieiâ, realizat de Institutul de Prognoza Economica (IPE), contributia combinata a lantului de valoare farmaceutica la formarea PIB a fost de putin peste 1% in 2010.
âIncertitudinea in ceea ce priveste mediul de reglementare si legislativ, un cadru fiscal care nu este favorabil mediului de afaceri si de asemenea, existenta unui sector de sanatate publica sub-finantat, care genereaza restante mari fata de sectorul privat, se numara printre factorii specifici care descurajeaza marile companii farmaceutice straine sa investeasca in Romaniaâ, se arata in studiu.
In urma analizei IPE, in 2010 existau 168 de producatori de medicamente, care generau vanzari cumulate de 2,9 miliarde lei, contribuind cu 1,5 miliarde lei la formarea PIB-ului si folosind o forta de munca de 9.328 de angajati. In 2010 in Romania existau 16 reprezentante ale producatorilor straini de medicamente, care au generat vanzari totale de 3,8 miliarde lei si o valoarea adaugata de aproape 1 miliard lei prin angajarea a 2.249 de persoane. Majoritatea medicamentelor vandute pe piata din Romania este intermediata de aceste reprezentante.
Potrivit studiului, desi un numar important de producatori de medicamente este prezent pe piata romaneasca (184), primii 10 mari producatori dupa volumul de vanzari controleaza aproape 60% din piata. In âTop 10 producÄtori de medicamente dupÄ valoarea vanzarilor pe piata din Romaniaâ, realizat de Cegedim, primul loc este ocupat de compania sanofi-aventis, fiind urmata de Hofmann la Roche. Pe urmatoarele pozitii se aflÄ Novartis, Pfizer si GlaxoSmithKline, iar ultimele cinci pozitii in clasament sunt ocupate de Servier, Merck&Co, AstraZeneca, Daiichi-Sankyo si Abbott.
In ultimii ani concentrarea pietei a crescut, in principal datorita fuziunilor si achizitiilor care au avut loc la nivel international intre unii dintre cei mai mari producatori de medicamente. Potrivit IPE, cele mai importante tranzactii au fost achizitia Schering Plough de catre Merck & Co, cea a Wyeth de catre Pfizer si a Solvay de catre Grupul de Abbott.
Leave a reply