La incepul lunii septembrie s-a desfasurat, la Paris, cel de-al 14-lea Congres al Societatii Europene de Transplant (ESOT – European Society for Organ Transplantation). Congresul ESOT reprezinta una dintre cele mai importante manifestari stiintifice mondiale din domeniul transplantului de organe solide. Aceasta editie a fost co-organizata impreuna cu Societatea Americana de Transplant (AST – American Society for Transplantation) si Societatea Americana a Chirurgilor de Transplant (ASTS – American Society for Transplant Surgeons) si a reunit experti de top, din peste 80 tari, atat in transplantul clinic cat si in stiintele fundamentale ca de exemplu imunobiologia transplantului. Programul congresului a fost realizat si coordonat de catre cele 5 sectiuni ale ESOT (ELITA – European Liver and Intestinal Transplantation Association; EPITA – European Pancreas and Islet Transplantation Association; ELPAT – Ethical Legal and Psyhosocial Aspects of Transplantation; EBSOT – European Basic Science in Organ Transplantation; Thoracic Committee, Kidney Committee) si a insumat peste 280 prezentari orale structurate in peste 60 sesiuni teoretice si peste 1100 postere, care au reprezentat cele peste 1500 de abstracte inregistrate la congres.
Nivelul stiintific “de top” al congresului a fost dictat de temele abordate, de actualitate absoluta in transplantul de organ, de la noile modele de toleranta imuna, ultimele progrese in xenotransplant (transplantul intre doua specii diferite), noi germeni cauzatori ai infectiilor posttransplant, transplantul multiorgan, rezultatele transplantului cu organe prelevate de la donatori decedati (NHBD – non-heart beating donors) pana la ultimele rezultate obtinute in transplantarea clinica de tesuturi compozite (transplantul de fata, transplantul de mana).
Tara noastra a fost prezenta la acest congres cu 14 lucrari, din centrele universitare medicale Bucuresti (Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic – Prof. Dr. Irinel Popescu; Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal – Prof. Dr. Ionel Sinescu), Cluj Napoca (Institutul de Urologie si Transplant Renal – Prof. Dr. Mihai Lucan) si Timisoara (Centrul de Chirurgie Laparoscopica si Microchirurgie Pius Branzeu, Departamentul de Imunologie de Transplant si Terapii Celulare – Conf. Dr. Lucian Jiga).
Temele prezentate de catre centrele romanesti, au cuprins atat partea de cercetare fundamentala cat si transplantul clinic de organ. Nivelul stiintific al acestora, prin rezultatele comunicate, a fost situat pe aceeasi linie cu cel al altor centre medicale europene. Un argument in plus il constituie si selectia uneia dintre lucrari (grupul de la Timisoara condus de Conf. Dr. Lucian Jiga), pe baza unui scor acordat de o comisie, in cadrul celor “top” 10% dintre cele mai relevante, din domeniul cercetarii fundamentale – imunobiologia transplantului.

Leave a reply