„Romania va avea un Plan de interventie pentru situatii de urgenta. Specialistii Ministerului Sanatatii Publice lucreaza la elaborarea unor Norme Tehnice si a unui Plan de interventie care sa pregateasca tara noastra pentru o eventuala pandemie de gripa”, a declarat ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, care a participat astazi la seminarul ce a marcat inchiderea Programului de Asistenta Tehnica de Urgenta pentru pregatirea Romaniei in caz de Pandemie.
Programul, care s-a desfasurat in perioada mai 2006-septembrie 2007, a fost un parteneriat intre Ministerul Sanatatii Publice si Institutul de Cercetare si Formare – JSI pentru Dezvoltare Internationala. La deschiderea oficiala a seminarului au mai participat dr. Raed Arafat, Subsecretar de Stat MSP, lt.col. Iulian Mihalcea – IGSU, dr. Florentina Furtunescu – Director General MSP si prof. dr. Adrian Sreinu Cercel – Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals”.
Ministrul Sanatatii Publice a afirmat ca, in prezent, tara noastra este mult mai pregatita decat acum 2 ani pentru o eventuala pandemie de gripa. In acest sens, Ministerul Sanatatii Publice are in derulare trei importante proiecte:
– proiectul de la Institutul Matei Bals prin care s-a organizat cadrul necesar pentru acordarea de asistenta medicala. Exista deja pregatite 9 module speciale in spitalele de urgenta din tara si in Institutul Bals unde se pot trata eventualele cazuri de gripa;
– proiectul de dezvoltare a Institutului Cantacuzino, unde au fost investite fonduri pentru dezvoltarea unui flux special in vederea realizarii vaccinurilor necesare;
– dezvoltarea sistemului integral de urgenta, asa cum a fost el conceput prin Legea de reforma in Sanatate elaborata de MSP.
Ministrul a mai spus ca la ora actuala Ministerul Sanatatii Publice are o noua abordare in ceea ce priveste planul de vaccinare si constituire a rezervei strategice de urgenta. De asemenea, ministerul are un plan de investitii in sistemul de urgenta, din aceasta toamna urmand sa fie folosite masinile de urgenta si ambulantele achizitionate. Unitatile de primiri urgente sunt in curs de dotare cu apartura la standarde, iar medicii care lucreaza in aceste unitati sunt platiti de catre MSP.
„Organizatia Mondiala a Sanatatii va continua sa ne sprijine. Am semnat saptamana trecuta la Belgrad continuarea Acordului de colaborare bienala intre Ministerul Sanatatii Publice din Romania si Biroul Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru anii 2008-2009”.
La finalul intalnirii ministrul Sanatatii a subliniat ca: „Baza reformei in sanatate o reprezinta preventia. Numai investind in preventie vom putea face fata unei pandemii care, dupa cum declara specialistii in sanatate publica si cei ai OMS, este iminenta”.
Leave a reply
Leave a reply