In pregatirea Zilei Mondiale a Artritei, Pfizer Romania lanseaza Carta Poliartritei Reumatoide, un angajament pe termen lung de colaborare intre medicii reumatologi si pacientii care sufera de poliartrita reumatoida cu scopul imbunatatirii calitatii vietii pacientilor din tara noastra.

Carta Poliartritei Reumatoide a fost realizata in cadrul campaniei de comunicare InspirART – Emotii articulate cu suportul unor personalitati marcante din domeniul reumatologiei – Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Prof. Dr Simona Rednic, Conf. Dr. Catalin Codreanu si Sef de lucrari Dr. Ioan Ancuta – si al asociatiilor de pacienti – Liga Romana contra Reumatismului si Asociatia ART din Cluj Napoca. De asemenea, Carta are la baza o serie de dialoguri care au avut loc intre medici reumatologi si pacienti cu poliartrita reumatoida prin intermediul a doua ateliere organizate la Bucuresti si la Cluj.

Din aceasta interactiune a rezultat Carta Poliartritei Reumatoide care cuprinde 10 principii de abordare a acestei boli invalidante in Romania, boala care afecteaza aproximativ 1% din populaţia adulta din intreaga lume:
1. Orice bolnav cu poliartrita reumatoida are dreptul unui acces facil  şi rapid la servicii medicale de reumatologie, care sa asigure diagnosticul timpuriu al bolii.
2.  Orice bolnav cu poliartrita reumatoida trebuie sa primeasca un tratament adecvat formei lui de suferinÅ£a, fara restricÅ£ii, astfel incat sa fie oprita evoluÅ£ia bolii.
3.  Este necesar un numar suficient de medici reumatologi, bine instruiÅ£i şi egal distribuiÅ£i pe tot teritoriul Å£arii.
4.  Este necesara o infrastructura medicala corespunzatoare: secÅ£ii şi servicii de reumatologie in toate judeÅ£ele Å£arii, laboratoare de analize, centre de imagistica, standarde unitare de ingrijire.
5.  Poliartrita reumatoida presupune o abordare multidisciplinara a bolii. Din echipa de tratament, alaturi de medicul reumatolog, mai fac parte asistenÅ£i medicali specializaÅ£i in reumatologie, fizio si kinetoterapeutul, terapeutul ocupaÅ£ional, medicul ortoped, psihologul, nutriÅ£ionistul, consultantul de planning familial.
6.  Fiecare bolnav cu poliartrita reumatoida are dreptul la o informaÅ£ie completa şi usor accesibila despre boala. Cunoaşterea semnelor bolii va grabi prezentarea la medic şi va usura diagnosticul; cunoaşterea principiilor de tratament şi a efectelor aşteptate va face ca terapiile recomandate sa fie mai bine acceptate.
7.  Opinia publica trebuie informata in legatura cu consecinÅ£ele medicale, sociale şi economice ale bolii. Problema poliartritei reumatoide trebuie sa devina o prioritate pentru societate şi pentru factorii de decizie administrativa şi politica.
8.  Orice bolnav cu poliartrita reumatoida are nevoie de suportul necondiÅ£ionat al familiei, prietenilor şi celor apropiaÅ£i. AsociaÅ£iile de pacienÅ£i trebuie sa fie organisme active de intrajutorare pentru bolnavii cu poliartrita reumatoida.
9.  Fiecare pacient cu poliartrita reumatoida, din orice zona a Å£arii, trebuie sa beneficieze de suport social prin servicii competente şi de un mediu de viaÅ£a adaptat, cu facilitaÅ£i adecvate persoanelor cu dizabilitaÅ£i. Angajatorii trebuie sa asigure bolnavilor cu poliartrita reumatoida un mediu de lucru adaptat posibilitatilor, nediscriminatoriu şi flexibil, care sa incurajeze pastrarea capacitaÅ£ii de munca.
10.  Fiecare bolnav cu poliartrita reumatoida, din orice zona a Å£arii, trebuie sa beneficieze de suport administrativ şi politic, precum şi de o legislaÅ£ie protectiva, care sa-i garanteze dreptul la sanatate şi integrare in societate.

Semnatarii acestei Carte si coordonatorii campaniei afirma:
“Medicina, ca si arta, cere multa intuitie. Trebuie sa reusesti sa depistezi boala la timp, dar trebuie sa intuiesti si sa intelegi nevoile pacientului. Pacientii sunt partenerii nostri si impreuna formam o echipa cu care vom reusi sa depasim barierele acestei boli.” – Prof. Dr. Ruxandra Ionescu.
“Avem nevoie de societati puternice de pacienti. Vocea pacientului exista, dar inca nu exista cultura de a-i lua in seama. Si cu certitudine avem cu totii nevoie de o comunicare mai eficienta, iar Carta Poliartritei Reumatoide este o initiativa care ofera  solutii pentru nevoile medicilor si ale pacientilor din Romania.” Conf. Dr. Catalin Codreanu.
 „Mesajul acestei campanii este simplu. Este mesajul bolnavilor care doresc sa fie vazuti si tratati ca persoane. Ca oameni cu dureri, nevoi si bucurii si nu ca foi de observatie, ca bolnavi si nu ca dosare. De aceasta data, mesajul lor utilizeaza si arta ca semnal, arta care poate exprima uneori lucruri care se spun mai greu in cuvinte.” – Prof. Dr. Simona Rednic.

Leave a reply