Cel mai recent raport al PhRMA (Industria Americana de Cercetare si Productie de Medicamente) arata ca, in prezent, sunt peste 5.000 de terapii noi aflate in prezent in diferite stadii ale dezvoltarii.
Potrivit raportului, mai bine de 60% dintre acestea, aproximativ 3.000 sunt destinate bolavilor de cancer, 750 de terapii noi au potential de a trata varii forme ale infectiilor, 610 sunt dezvoltate pentru domeniul neurologiei si peste 450 sunt destinate bolilor cardiovasculare.âContributia medicinei la imbunatatirea vietii pacientilor nu poate fi contestata. Astazi, oamenii traiesc cu 30 de ani mai mult decat acum 100 de ani, pacientii cu boli cronice, precum astmul sau diabetul au in prezent o calitate mult mai buna a vietii decat in trecut, iar cancerul, bolile cardiovasculare sau cele infectioase, precum HIV-ul sunt cauza a mult mai putine decese astazi decat acum 100 de ani. Spre exemplu, rate de supravietuire a pacientelor diagnosticate cu cancer la san in 2002 era cu 14% mai mare decat in 1970, iar speranta de viata a bolnavilor diagnosticati cu HIV a ajuns astazi la 50 de ani. Investitiile in cercetarea si dezvoltarea de noi medicamente continua, fie ca vorbim despre eficientizarea tratamentelor deja existente sau despre descoperirea unor terapii noi. Important este ca odata aceste tratamente disponibile, pacientii sa poata avea acces la eleâ, a adaugat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
In Romania, potrivit specialistilor, se afla in prezent peste 80 de terapii inovatoare noi care urmeaza sa fie supuse unui proces de evaluare in urma caruia se va decide daca vor fi introduse pe lista de medicamente compensate si gratuite. Ultima actualizare a listei medicamentelor compensate a avut loc in 2008 cand au fost introduse molecule ce se aflau in asteptare inca din 2007. Leave a reply
Leave a reply