Uniunea Europeana trebuie sa ia masuri urgente pentru combaterea hepatitei virale C, in conditiile in care se asteapta ca numarul de tumori la ficat sa creasca cu 200% intre 2010-2015.
Hepatita virala C afecteaza aproximativ 200 de milioane de oameni din intreaga lume, iar 12 milioane dintre acestia sunt cetateni europeni.
In lumina acestor cifre, cinci dintre cei mai importanti factori de decizie in domeniul sanatatii din Parlamentul European au inaintat o Declaratie despre hepatita Parlamentului European, subliniind necesitatea actiunilor-cheie la nivel national si la nivelul UE, pentru combaterea acestei amenintari crescande la adresa sanatatii publice.
Membrii Parlamentului European, dr. Jolanta Dickute (Lituania), John Bowis (Marea Britanie), Stephen Hughes (Marea Britanie), Frederique Ries (Belgia) si dr. Thomas Ulmer (Germania), au solicitat Consiliului si Comisiei Europene recunoasterea hepatitei C ca o problema urgenta de sanatate publica, adoptarea unei Recomandari a Consiliului asupra screening-ului hepatitei C asigurand diagnosticul precoce si accesul intr-o mai mare masura la tratament si ingrijiri. De asemenea, s-a solicitat raspuns la Recomandarea Raportului Parlametului European din iunie 2006 cu privire la protectia muncitorilor europeni din domeniul sanatatii de infectiile cu sange datorate ranilor cauzate de intepaturi cu ace, inlesnirea viitoarelor cercetari asupra tratamentului pentru pacientii infectati cu hepatita C si HIV si/sau hepatita B, in concordanta cu prevederile celui de-al saptelea Program Cadru de Cercetare.
Initiativa este sustinuta de catre Asociatia Europeana a Pacientilor cu Boli de Ficat (ELPA).
Membrii Parlamentului European trebuie sa semneze Declaratia scrisa pana pe 20 februarie pentru a asigura succesul acesteia.
Leave a reply