Primul Forum National de Sanatate Mintala a reunit astazi la Bucuresti peste 100 de participanti, 80% dintre acestia fiind persoane cu diagnostice psihiatrice severe.
Pe parcusul celor doua zile, reprezentatii asociatiilor de pacienti din toata tara si specialistii vor discuta situatia din Romania privind sanatatea mintala. Unul din obiectivele evenimentului este acela de coagulare a ONG-urilor, care trebuie sa realizaze ca doar prin unitate se poate face o reforma in sistem.
Potrivit specialistilor, reforma in sanatatea mintala ar trebui sa cuprinda terapii alternative, psihoterapii, terapii comunitare, centre de zi si locuinte protejate si, cel mai important, implicarea beneficiarilor si a fostilor beneficiari. “Implicarea beneficiarilor, adica a persoanelor care au un diagnostic psihiatric, in procesul lor de ingrijire si in procesul decizional referitor la viata lor este un lucru destul de important. Orice pacient are un drept fundamental, acela de a fi tratat cu respect si de a fi intrebat despre cum vrea si cum opteaza sa primeasca ingrijirile medicale”, a explicat psihologul Mugur Ciumageanu.
Prof. dr. Ileana Botezat Antonescu, director al Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog, a subliniat faptul ca este nevoie de integrarea pacientilor in societate. Procesul de integrare presupune o serie de masuri in domeniul sanatatii mintale privind finantarea si asigurarea de profesionisti in acest domeniu.
“Profesionistii nostri sunt foarte bine pregatiti, din moment ce sunt ceruti pe piata internationala, pentru ca, din pacate, acestia ne parasesc de la an la an. In urma cu doi ani erau 1.367 de medici psihiatri, dar intre timp numar a scazut, iar o criza serioasa se regaseste in randul specialistilor pentru copii”, a declarat prof. dr. Ileana Botezat Antonescu.

Leave a reply