Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania – COPAC, a transmis astazi, o scrisoare deschisa Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, Primului Ministru, Emil Boc, Ministrului Sanatatii, Cseke Attila si spre informare Parlamentului Romaniei, Parlamentul Europei si Comisiei Europene. 

Motivul pentru care COPAC a recurs la acest mod de a-si manifesta nemultumirea este scaderea accesului pacientilor din Romania la medicamente, in urma ordinului 615/30.06.2010, prin care, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a schimbat modul de compensare a medicamentelor, stabilind un nou mecanism de calcul al coplatii pentru pacientii din Romania.

“Desi conducerea CNAS a asigurat opinia publica inainte de 1 iulie ca acest nou sistem nu va afecta populatia, realitatea din farmacii, cu care ne confruntam, arata ca aceasta masura are efecte foarte grave. Cresterea coplatii depaseste de foarte multe ori posibilitatile noastre, obligand multi pacienti sa ramana fara tratamentul necesar. Din pacate a venit momentul adevarului! Acum pacientii vad cu ochii lor cand merg sa isi cumpere medicamentele din farmacii ca trebuie sa plateasca mult mai mult. Coplata nu a crescut cu 10%, asa cum anuntase conducerea CNAS ci, in medie, cu 125%. Tragic este faptul ca multi dintre pacienti nu isi permit sa plateasca atat de mult si renunta la tratament. ” specifica in scrisoare Cezar Ieremia, Presedintele COPAC.
Pacientii cu afectiuni cronice cer decidentilor anularea Ordinului CNAS nr.615/30/06/2010 cu atat mai mult cu cat, in situatia economica actuala, cand veniturile populatiei sunt diminuate considerabil, au nevoie sa fie ajutati sa nu renunte la medicamentele necesare.

“In acest al 12-lea ceas credem ca se mai poate face ceva pentru pacientii din Romania. Dumneavoastra puteti anula acest sistem de compensare orientat impotriva pacientilor, prin care in mod unilateral, arbitrar, netransparent si discriminatoriu a fost redusa compensarea medicamentelor care asigura supravietuirea a milioane de cetateni ai acestei tari.” se mai spune in documentul adresat oficialitatilor de catre Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania, care lupta pentru promovarea si apararea drepturilor pacientilor, reunind in randurile ei 12 organizatii nationale ale pacientilor cu afectiuni cronice, incluzand peste 100 de organizatii locale si regionale si reprezentand aproximativ 2,5 milioane de pacienti.

 

Leave a reply